Šef Hrvatskih šuma i načelnica priznali. Donosimo iskaze: ‘Nisam tražila mito, samo sam uzela što mi je Rimac dala’

Šef Hrvatskih šuma priznao je pred istražiteljima da je Rimac inzistirala je da povuku negativna mišljenja o investitorima u vjetroelektrane...

ZADNJA IZMJENA: lip 2, 2020
Foto: PIXSELL

“Hrvatske šume povukle su negativna očitovanja o tvrtki C.E.M.P. nakon što je na tom više puta inzistirala Josipa Rimac. S njezine strane zbog toga je bilo i izravnih pritisaka”, izjavio je to tijekom ispitivanja u USKOK-u Krunoslav Jakupčić, predsjednik uprave Hrvatskih šuma koji je u petak priveden u velikoj antikorupcijskoj akciji.

Osim što je priznao da je Josipa Rimac radila pritiske na njega Jakupčić je potvrdio da su negativna mišljenja o C.E.M.P.-u u konačnici i povučena. Protiv Jakupčića je otvorena istraga jer se sumnja da je upravo zbog pritisaka bivše državne tajnice u Ministarstvu uprave zlorabio svoju poziciju na čelu državne tvrtke.

“Ja nisam povukao ta negativna mišljenja već sam o svemu obavijestio Ivana Melvana, šefa podružnice Hrvatskih šuma u Splitu”, objasnio je Jakupčić.

Tko je povukao negativna mišljenja?

Međutim, Melvan, koji je također osumnjičen u ovoj aferi, kaže kako on nije imao ništa s povlačenjem negativnih mišljenja. “Točno je da C.E.M.P. nije imao pravo da im se naknada za služnost šumskog zemljišta obračuna po nižoj cijeni što su tražili”, izjavio je tijekom ispitivanja Melvan.

Na njih dvojicu Josipa Rimac je, prema sumnjama USKOK-a, utjecala od kraja prošle godine, ne bi li pomogla Milenku Bašiću, vlasniku tvrtke Lager i njegovom prvom suradniku Draganu Stipiću, inače investitorima u vjetropark Krš-Pađene.

Naime, oni su prema Odluci Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom još iz 2014. bili državi dužni 6,9 milijuna kuna naknade za služnost na šumskom zemljištu na kojem je građen vjetropark. Rimac im je, tvrde istražitelji, pokušavala pomoći da iznos dugovanja umanje, jer se, u međuvremenu, pravilnik o obračunu naknada za korištenje šumskog zemljišta izmijenio. Zbog toga je Rimac, sumnja se, najprije zvala čelne ljude Ministarstva državne imovine, da bi zatim počela pritiskati Jakupčića.

Načelnica priznala da je uzela mito

Negativna mišljenja što su ih Hrvatske šume na kraju povukle bila su napisana upravo zbog milijunskog dugovanja C.E.M.P.-a prema državi. No kada su navodni pritisci Josipe Rimac urodili plodom C.E.M.P. je mogao nastaviti s realizacijom projekta vjetroelektrana Krš-Pađene. Sumnja se da su Bašić i Stipić obećali Josipi Rimac mito. Radilo se o 45 tisuća eura što ih je trebala dobiti kao dio provizije koju je planirala naplatiti njezina sestra u čijoj bi osiguravajućoj kući Bašić i Stipić sklopili policu osiguranja za vjetroelektranu.

Osim Jakupčića, koji je djelomično priznao inkriminacije koje mu USKOK stavlja na teret, na prvom ispitivanju uzimanje mita priznala je osumnjičena načelnica Gračaca Nataša Turbić. Neslužbeno doznajemo da je istražiteljima rekla kako je uzela sve što su joj Josipa Rimac i kninski gradski vijećnik Marinko Tokmakčija ponudili.

“Nisam tražila mito već sam samo uzela ono što su mi Josipa Rimac i Tokmakčija dali”, rekla je istražiteljima načelnica Turbić koja je, za taj novac i napravila sve ono što su Josipa Rimac i Tokmakčija od nje tražili.

Kako su pogodovali poduzetnicima?

USKOK sumnja da je Josipa Rimac preko Tokmakčije, koji je i predsjednik kluba HDZ-a u gradskom vijeću Knina, pokušala pomoći Anti Sladiću i Josipu Ravliću, privatnim poduzetnicima koji su se bavili stočarstvom. Kako su imali problema s realizacijom svojim projekata tražili su pomoć moćne HDZ-ovke.

Ona je, tvrdi USKOK, preko Tokmakčije kontaktirala njegovu rođakinju Natašu Turbić, i tražila da natječaj za zakup krških pašnjaka na području svoje općine prilagodi upravo Sladićevim i Ravlićevim firmama, odnosno njihovim potrebama. Trebala je, sumnja se, raspisati natječaj baš za terene koji njima odgovaraju.

Rimac se sa Sladićem, prema podacima kojima raspolažu istražitelji, u Gračacu susrela s načelnicom Turbić i Tokmakčijom. Načelnici je, kako tvrdi USKOK, obećano izdašno mito ako pristane prilagoditi natječaj Sladiću i Ravliću. Na sastanku Sladić navodno predaje mito Josipi Rimac, koja novac dalje predaje Tokmakčiji. On, sumnja se, dio zadržava za sebe, a 10 tisuća eura predaje načelnici Turbić. Ona mu pak, navode istražitelji, daje USB stick s podacima o natječaju.

Na kraju je, 8. svibnja ove godine uslijedila i elektronska sjednica Općinskog vijeća Gračaca na kojoj se poništava ranije odluka o programu raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske na tom području, te načelnica traži suglasnost za objavu novog natječaja za zakup zemljišta.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
2127 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program