Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Šef karantene koji je tražio novac na privatni račun odbija dati otkaz. Županija ga pokušava smijeniti

Danas se priopćenjem vezanim za taj slučaj oglasila i policija

Zadarska županija zatražila je pokretanje postupka razrješenja ravnatelja zadarskog doma za učenike Stipice Radoša koji je strancima karantenu u domu privatno naplaćivao. On je odbio podnijeti ostavku pa je osnivač ustanove, županija, sada zatražila njegovo razrješenje.

Isto je za Dnevnik.hr potvrdio Ante Župan, zamjenik pročelnice Ureda župana. Rekao je kako se radi o velikom propustu ravnatelja. “Stoga smo prije nekoliko dana od Domskog odbora, u kojem Županija ima tri predstavnika od njih ukupno sedam, zatražili pokretanje postupka razrješenja”, kazao je.

Dnevnik podsjeća i kako će za smjenu ravnatelja, koji je u zadarskom HDZ-u, Županiji, koju vodi HDZ, trebati većina u odboru Doma, odnosno najmanje četiri od sedam ruku. Župan je za Dnevnik rekao kako Zadarska županija ‘oštro osuđuje bilo kakav oblik nezakonitog postupanja’. Dodao je i da je župan Longin odmah po primitku informacija o mogućim nepravilnostima zatražio hitnu sjednicu odbora Doma.

Krajem kolovoza izašla snimka koja je pokazala nepravilnosti

Podsjetimo, krajem kolovoza je SDP-ov zadarski vijećnik Jure Zubčić objavio audio snimku na kojoj se čuje kako obnašatelj dužnosti ravnatelja Srednjoškolskog đačkog doma u Zadru Radoš traži da se naknada za boravak strane turistice zaražene Covidom-19 u karanteni, koja se privremeno nalazi u domu, uplati na njegov privatni račun.

Na snimci se čulo i kako ravnatelj to pravda činjenicom da je računovodstvo đačkog doma trenutno na godišnjem odmoru. Danas se priopćenjem oglasila i zadarska policija koja je javila kako su policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom proveli kriminalističko istraživanje nad 58-godišnjim hrvatskim državljaninom, kojeg se sumnjiči za zlouporabu položaja i ovlasti.

“Postoji osnovana sumnja da je 58-godišnjak, kao ravnatelj jedne ustanove u Zadru, tijekom kolovoza 2021. godine u nakani pribavljanja protupravne imovinske koristi za sebe, trošak smještaja stranih državljana u navedenoj ustanovi naplaćivao putem uplata na svoj tekući devizni račun i u gotovini, umjesto na žiro račun riznice osnivača ustanove”, priopćili su.

Naplaćivao smještaj na svoj devizni račun, uzimao gotovinu

Dodaju kako ga se sumnjiči da je petorici stranih državljana, koji su boravili u navedenoj ustanovi, naplatio usluge smještaja putem svog tekućeg deviznog računa, dok je od druge dvojice stranih državljana primio gotovinski iznos. Njima je lažno prikazao kako ne postoji mogućnost uplate putem žiro računa, iako je znao da su se uplate u stranoj valuti inače uredno obavljale putem žiro računa.

“Osim toga, petorici korisnika usluge smještaja nije izdao račune o naplaćenim troškovima, a sveukupno nezakonito naplaćeni novčani iznos od 16.591,50 kuna nije uplatio na žiro račun riznice osnivača ustanove već ga zadržao za sebe. Isto tako ga se sumnjiči da je u jednom slučaju usluge smještaja i prehrane stranog državljanina u navedenoj ustanovi u iznosu od 1.715,00 kuna pokušao naplatiti putem uplate na svoj tekući devizni račun, a koja uplata je na kraju uplaćena na žiro račun riznice”, javlja policija.

Protiv 58-godišnjaka je nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti te pokušaj počinjenja istog kaznenog djela.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više