Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Šef kirurgije u Dubravi: 'Oslobođeni Vjekoslav Prebeg u dobrom je fizičkom stanju, ali psihički potresen'

Vidljivo je mjesto na desnom ramenu gdje je ranjen, kazao je predstojnik Klinike za kirurgiju KB Dubrava

22.09.2022., Zagreb - Vjekoslav Prebeg sletio je u zracnu luku Franjo Tudjman nakon razmjene zarobljenika gdje ga su ga docekala kola hitne pomoci te je prevezen u KB Dubrava. Desetorica stranih ratnih zarobljenika, medju kojima je i Vjekoslav Prebeg, oslobodjena su u sklopu razmjene zatvorenika izmedju Rusije i Ukrajine. Prebeg je uhicen u svibnju kod Mariupolja i optuzen da je kao ukrajinski placenik sudjelovao u rusenju vlasti te mu je prijetila smrtna kazna. U kolovozu se izjasnio da nije kriv pred sudom u tzv. Doneckoj Narodnoj Republici gdje mu se sudilo s trojicom Britanaca i Svedjaninom. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
FOTO: Tomislav Miletic/PIXSELL

Hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg, koji je oslobođen iz ruskog zarobljeništva, stigao je danas u Hrvatsku, na zagrebačku zračnu luku, i potom vozilom Hitne pomoći odvezen u KB Dubrava. Predstojnik Klinike za kirurgiju, Toni Kolak, rekao je Hini da je pregledao pacijenta koji je u dobrom fizičkom stanju, ali psihički potresen.

“Vidljivo je mjesto na desnom ramenu gdje je ranjen. Slikat ćemo ga, primit ćemo ga na odjel, proći će kompletnu obradu koju zahtjeva osoba koja je prošla torturu u logoru. Mislim da će u bolnici ostati samo jedan dan te će biti pušten kući”, kazao je Kolak.

Prebeg, koji je u Zagreb stigao zrakoplovom Lufthanse, uhićen je u svibnju kod Mariupolja i optužen da je kao ukrajinski plaćenik sudjelovao u rušenju vlasti te mu je prijetila smrtna kazna. U kolovozu se izjasnio da nije kriv pred sudom u Donjeckoj Narodnoj Republici, gdje mu se sudilo zajedno s jednim Šveđaninom i trojicom Britanaca.

Posredovao saudijski princ

Saudijska novinska agencija SPA objavila je u srijedu da su desetorica stranih ratnih zarobljenika, među kojima je i Vjekoslav Prebeg, oslobođena u sklopu razmjene zatvorenika između Rusije i Ukrajine uz saudijsko posredništvo.

Radilo se o osobnom posredništvu, tvrdi agencija, saudijskog prestolonasljednika Muhameda bin Salmana.

Premijer Andrej Plenković u srijedu je na Twitteru zahvalio Ukrajini i Saudijskoj Arabiji na pomoći u oslobađanju Vjekoslava Prebega iz ruskog zarobljeništva.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više