Politika & Kriminal

Šef one turističke agencije koja je prevarila školarce navodno se skriva u inozemstvu. Kaže da mu prijete roditelji

Otkazana su maturalna putovanja i izleti u desetak škola diljem zemlje

11.06.2015., Cakovec- Prostor putnicke agencije Express-tours ciji je direktor Tihomir Kokolek pobjegao s novcem kojeg je pokupio kao akontaciju osnovnim skolama za maturalna putovanja. Direktoru nema ni traga ni glasa, ured pretrazuje policija i inspektorat, a prijavili su ga sami djelatnici agencije.
Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Ne prestaju reakcije na jučer objavljenu priču o desetak prevarenih osnovnih škola iz Hrvatske koje sve imaju problema jer su sklopile ugovore s putničkom agencijom Express-tours iz Čakovca. Zbog propusta te agencije otkazana su maturalna putovanja i izleti u tim školama.

Podsjećamo, škole su raspisale javne natječaje i odabrale tu agenciju za organizaciju maturalaca i škola u prirodi. No agencija novac nije uplatila prijevoznicima i hotelima te su djeca ostala gotovo doslovno na cesti.

Podnesena kaznena prijava

HRT doznaje da su škole podnijele kaznenu prijavu. Policija je počela kriminalističku obradu, a prema neslužbenim informacijama, vlasnik agencije Tihomir Kokolek nije u Hrvatskoj.

Kokolek je za Večernji list izjavio: “Ne bježim i prihvaćam sve prijetnje. Blokada nas je onemogućila u daljnjem poslovanju, a svim će roditeljima novac biti vraćen.”

Ni radnici agencije ne znaju gdje je šef

Djelatnici agencije Express-tours danas su objavili izjavu za medije u kojoj su svu krivnju svalili na Kokoleka. Navode da su i oni protiv Kokoleka podnijeli kaznenu prijavu MUP-u Međimurske županije. “Otišao je u nama nepoznatom pravcu, izbjegavao je odgovoriti na pitanje kad se vraća i gdje je”, stoji u izjavi.

“Također, vezano uz daljnje poslovanje agencije, priopćavamo da su računi Putničke agencije Express-tours iz Čakovca u blokadi. Budući da mi djelatnici agencije, nemamo nikakve ovlasti za odlučivanje, potpisivanje ili poduzimanje bilo kakvih aktivnosti i radnji vezanih uz poslovanje agencije, a u odsutnosti voditelja agencije, jedino što možemo učiniti jest savjetovati sve oštećene da svoja potraživanja pokušaju realizirati pravnim putem, kao uostalom i potraživanja nas djelatnika prema agenciji, koji smo bili prisiljeni zatražiti pravnu pomoć, ponavljamo, i za zaštitu svojih prava i potraživanja.

Naglašavamo, svjesni smo i razumijemo opravdani revolt i ogorčenost svih oštećenih, uz veliku ispriku svima, ali ponavljamo, u skladu s našim (ne) ovlastima to je jedino što smijemo i možemo poduzeti”, piše u priopćenju djelatnika putničke agencije Express-tours iz Čakovca.

Roditelji su oštećeni za stotine tisuća kuna

Jučer spomenuta Osnovna škola Gelsi nije jedina škola koju su prevarili. Naime, kako javlja Novi list, učenici škola iz Buzeta, Medulina i OŠ Veruda također su uplatili dio ili cijeli dogovoreni iznos cijene izleta, a na kraju su saznali da su izleti propali.

Prema nekim procjenama, roditelji školaraca iz ove tri osnovne škole oštećeni su za oko 125.000 kuna. Međutim, Express-tours nije ostao dužan samo roditeljima nego i nekim prijevoznicima. Jednom buzetskom prijevozniku do sada duguju više od 60.000 kuna.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu