Politika & Kriminal

Šef Pletera zbilja ima sreće: od MORH-a je kupio stan kod Maksimira za 173.000 kuna. Vrijedi 1,5 milijuna

Mareković je imao pravo na otkup kao pripadnik Hrvatske vojske

02.03.2020., Pakrac - Svecanost obiljezavanja 29. godisnjice pocetka Domovinskog rata i prvog otvorenog oruzanog sukoba u Hrvatskoj. Mimohodu pobjednika ulicama Pakraca prkljucili su se ministar Tomo Medved, general pukovnik Marijan Marekovic te brojni drugi.
Photo: Ivica Galovic/ PIXSELL
FOTO: Ivica Galovic/ PIXSELL

Portal 24 sata donosi zanimljiv podatak o Marijanu Marekoviću, predsjedniku uprave Pletera. Kako pišu, Mareković ima stan u Zagrebu, na Maksimiru, koji u imovinskoj kartici procjenjuje na 1,5 milijuna kuna. No, nekretnina je, kako doznaje 24 sata, otkupljena od Ministarstva obrane za – 173 tisuće kuna.

“Preciznije, 173.581 kunu i 17 lipa. Ili, u eurima po aktualnom tečaju, stan čiju vrijednost u imovinskoj kartici procjenjuje na oko 198 tisuća eura otkupljen je za oko 23 tisuće eura”, piše portal.

Odgovor iz MORH-a

Mareković, koji je čelni čovjek Pletera od 2012., bio je u Domovinskom ratu, u Oluji, te je bio zapovjednik Tigrova. Ima više odlikovanja iz rata. Portal je poslao upit MORH-u oko Marekovićeve nekretnine, otkuda su poručili da je imao pravo na dodjelu i kupnju stana kao djelatni pripadnik Hrvatske vojske od 1991. godine.

“Možemo vas izvijestiti da je generalu Marekoviću dodijeljen stan u Zagrebu 1999. godine rješenjem Stambene komisije Ministarstva obrane, temeljem kojeg je sklopljen i ugovor o kupoprodaji stana 2000. godine. Utvrđena kupoprodajna cijena stana iznosi 173.581,17 kn na temelju odredbi Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo i Uredbe o utvrđivanju cijene stana i garaže”.odgovorili su MORH-a.

Nije htio komentirati razliku u cijeni

Šef državne tvrtke koja je ovaj tjedan preuzela kuhanje u Baniji u imovinskoj kartici iz 2016., piše 24, navodi da maksimirski stan ima 84 kvadrata te je u suvlasništvu sa suprugom.

Portal se javio šefu Pletera koji je potvrdio da je vlasnik stana, no nije htio komentirati golemu razliku u cijeni. Naglasio je da je sve po zakonu.

Inače, Mareković je po struci diplomirani kriminalist, bio je glavni inspektor obrane u MORH-u, a trenutno radi i kao posebni savjetnik predsjednika Milanovića za veterane Domovinskog rata. Bruto plaća u Pleteru, prema imovinskoj mu je 32.119 kuna, odnosno 17.468 kuna neto. Osim stana na Maksimiru, u imovinskoj kartici naveo je apartman u Selcu, dva stana u Jastrebarskom, kuću u Mrkoplju te građevinsko zemljište u Sesvetskom Kraljevcu.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu