Politika & Kriminal

Šef postaje granične policije kod Dubrovnika seksualno uznemiravao mlade policajke. Još uvijek radi

Iz MUP-a su potvrdili da je protiv Klarića pokrenut disciplinski postupak

FOTO: PIXSELL/Ilustracija

Načelnik postaje granične policije Gruda o općini Konavle kod Dubrovnika, Matko Klarić, seksualno je uznemiravao više policajki, no i dalje radi svoj posao, potvrđeno je Indexu. Spolno uznemiravanje utvrdila i je i Služba za unutarnju kontrolu MUP-a, a Ured za ravnopravnost spolova pravobraniteljice Višnje Ljubičić tražio je da se načelnika sankiconira te da se o svemu provede detaljna istraga. Protiv Klarića se, potvrđeno je Indexu iz MUP-a, vodi i disciplinski postupak, a o svemu je obaviješten i DORH.

Klarić je još u ožujku prošle godine raspisao bizaran oglas u kojem je tražio da se na njegov kat za posao raspoređene samo “djevojke”, policijske službenice. No to je bio tek početak. Policajke s kojima je Index razgovarao ispričale su im kako načelnik žene ne smatra ravnopravnima, već ih doživljava kako seksualne objekte.

Tvrde i kako Klarić kolegicama šalje Viber poruke koje se obrišu nakon minute, te da je u njima kolegice pozivao na piće, pisao im kako su zgodne, kako imaju lijepo tijelo i tako dalje. Navodno je dolazio i u noćne smjene u obilazak te zapovijedao da s njim u automobilu ide neka mlada kolegica.

Pozivao ih na piše, govorio im da imaju lijepo tijelo…

Kako piše Index, žrtve su prvo sve prijavile unutarnjoj kontroli MUP-a, no ispočetka se ništa nije događalo. Više policajki tada je ponovno poslalo prijavu Unutarnjoj kontroli protiv načelnika, a slučaj je prijavljen i uredu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Unutarnja kontrola prošlog je ljeta krenula provjeravati navode i razgovarati sa službenicama, nakon čega su pronašli četiri slučaja seksualnog uznemiravanja. Osim toga, utvrdili su i da je bilo diskriminatornog ponašanja prema ženama.

“Neposrednim nadzorom u PGP Gruda i razgovorom isključivo s policijskim službenicama i vježbenicama utvrđeno je da se načelnik PGP Gruda za vrijeme i van službe kao nadređeni rukovoditelj nedolično ponašao prema najmanje četiri policijske službenice i vježbenice koje je pozivao da se sastanu u slobodno vrijeme, govorio im da su lijepe, lijepo građene, da imaju lijepo tijelo što je kod njih istih izazvalo šok, neugodu i strah.

Time je počinio povredu službene dužnosti te je načelniku PU dubrovačko-neretvanske dostavljeno izvješće radi poduzimanja mjeri radnja iz njegove nadležnosti te pokretanje disciplinskog postupka zbog povrede službene dužnosti”, stoji u nalazu Službe za unutarnju kontrolu.

Slučaj prijavljen DORH-u, ali Klarić i dalje radi

Iako je nalaz Službe unutarnje kontrole star nekoliko mjeseci, načelnik Klarić i dalje radi na svom radnom mjestu. I iz MUP-a su, odgovarajući na upit Indexa, potvrdili kako su navodi o neprimjerenom ponašanju rukovoditelja policijske postaje prema četiri policijske službenice PGP-a Gruda utemeljeni. “Stručni tim je provedenim provjerama navoda iz anonimnih podnesaka utvrdio da su navodi o neprimjerenom ponašanju rukovoditelja prema četiri policijske službenice PGP Gruda utemeljeni”, pišu iz MUP-a.

“Načelnik policijske uprave dubrovačko-neretvanske je 11. studenog 2020. godine nadležnom disciplinskom sudu podnio zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka zbog sumnje u počinjenje više težih povreda službene dužnosti protiv rukovoditelja PGP Gruda te je u tijeku postupak na Prvostupanjskom disciplinskom sudu u Splitu”, odgovorili su im, među ostalim, iz MUP-a.

Kažu i da je o svemu pisanim putem izviještena pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, i to 22. listopada 2020. godine, pučka pravobraniteljica 8. prosinca 2020. godine, a DORH prije samo tjedan dana. “I 12. siječnja 2020. godine posebno izvješće je dostavljeno i Županijskom državnom odvjetništvu u Dubrovniku na meritornu državnoodvjetničku odluku”, stoji u odgovoru MUP-a vezano za Klarićev slučaj. Doduše, nisu im objasnili kako je moguće da je Klarić i dalje načelnik postaje.

Nastavite čitati