Politika & Kriminal

Šef povjerenstva koje je istraživalo svećeničko zlostavljanje u Francuskoj tvrdi: bilo je najmanje 10.000 djece

Neovisno povjerenstvo je osnovala Katolička crkva

French cardinal Philippe Barbarin (2nd-R) arrives to attend an appeal hearing after he was handed a six months suspended sentence for failing to report sex abuse by priest, in Lyon on November 28, 2019. (Photo by JEFF PACHOUD / AFP)
FOTO: AFP

U Francuskoj je katoličko svećenstvo od 1950. seksualno zlostavljalo najmanje 10.000 djece, objavio je u utorak Jean-Marc Sauve, čelnik neovisnog povjerenstva koje je osnovala Katolička crkva.

Nakon što su otkrića o zlostavljanju djece uzdrmali same temelje Katoličke crkve, biskupska konferencija Francuske osnovala je u studenom 2018. istražno povjerenstvo sa zadaćom utvrđivanja pravim razmjera počinjenih zločina.

Jean-Marc Sauve, izjavio je u utorak da je “zasigurno bila podcjenjena” prvotna procjena iz lipnja prošle godine da je bilo samo 3000 žrtava svećeničkog seksualnog zlostavljanja.

Iznenađujući broj poziva

Od kad je u lipnju 2019. otvorena telefonska linija na koju su se mogle javljati žrtve i svjedoci seksualnog zlostavljanja, istražno povjerenstvo primilo je više od 6500 prijava. Jean-Marc Sauve međutim drži da to ni izdaleka nije realna brojka. “Veliko je pitanje koliko se žrtava javilo? Je li to 25 posto? 10 posto, 5 posto ili manje?”

Sauve je kazao novinarima kako je istražno povjerenstvo, u kojem je dvadesetak pravnih, medicinskih i stručnjaka ostalih usmjerenja, bilo vrlo iznenađeno brojem poziva. “Razgovorali smo prosječno s oko 400 žrtava mjesečno. Njihove su priče strašne, pune bola. Cijeli su životi uništeni.”

Istaknuo je kako su razmjeri onog što se dogodilo “stvarno zapanjujući” te da je u brojnim “katoličkim institucijama ili vjerskim zajednicama postojao pravi sustav zlostavljanja.”

‘Samo vrh sante leda’

Niti nekoliko udruga žrtava seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj crkvi ne vjeruje da je 10.000 žrtava konačna brojka. “To je samo vrh sante leda, sigurno je žrtava puno više,” izjavila je Veronique Garnier iz grupe Faith and Resilience.

I Jean-Pierre Sautreau, vođa skupine žrtava iz zapadne Francuske smatra da istražno povjerenstvo nije ni blizu pravog broja žrtava: “10.000 je puno stradalih, ali to je dno ljestvice. Daleko smo od istine.”

Izvještaj povjerenstva

Sve udruge žrtava i dalje dovode u pitanje spremnost i sposobnost francuskih tužitelja da podignu optužnice te osude svećenike, seksualne predatore. Ujedno optužuju Katoličku crkvu u Francuskoj da i dalje prikriva prave razmjere počinjenih zločina, da pokušava skratiti postupak te izbjeći raspravu o zlostavljanjima.

Istražno povjerenstvo objavilo je kako će konačni izvještaj biti dat na uvid javnosti na jesen te da će se temeljiti na svjedočanstvima žrtava, podacima iz zdravstvenih ustanova i dokumentima iz crkvenih arhiva.

Ostavka nadbiskupa

Francuski sud 2019. osudio je lionskog nadbiskupa Philippe Barbarina na šestomjesečnu uvjetnu zatvorsku kaznu zbog prikrivanja zločina svećenika Bernarda Preynata, koji je od 1986. do 1991., seksualno zlostavljao više od sedamdesetak dječaka izviđača.

Premda je viši sud 2020. ukinuo presudu u žalbenom postupku, Papa je ipak prihvatio njegovu ostavku. Svećenik Preyant osuđen je pak na pet godina zatvora.

Odštete u Njemačkoj

Širom svijeta Katolička crkva morala je platiti velike odštete žrtvama svećeničkog zlostavljanja. Nakon što je u Njemačkoj 2018. utvrđeno da su svećenici između 1946. i 2014. zlostavljali više od 3.600 djece, ali i mladih ljudi, odlučeno je da se svakoj žrtvi plati do 55.000 eura kao naknada za boli koje su im nanesene. No, mnogi su ocijenili da je to daleko premalena naknada za strahote koje su ti ljudi proživjeli.

U svibnju 2019. papa Franjo donio je obvezujuću mjeru da svi u Crkvi, koji imaju bilo kakva saznanja o seksualnim zlostavljanjima, to moraju prijaviti svojim nadređenima. “Crkva mora iskorijeni to zlo”, zaključio je papa Franjo raspravu o seksualnim predatorima u Katoličkoj crkvi.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu