Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Šef Rebra jučer je na HRT-u pričao da žene koje žele obaviti pobačaj nisu pacijentice nego klijentice

Ante Ćorušić misli da ginekološki priziv savjesti ne utječe na dostupnost pobačaja

Priziv savjesti ne ograničava zdravstvenu zaštitu, pobačaj na zahtjev ne spada pod liječenje, a u Hrvatskoj nema problema s dostupnošću izvođenja pobačaja, rekao je sinoć HRT-ovoj emisiji Otvoreno Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb i predsjednik Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju. U emisiji se, inače, pričalo o tome utječe li ginekološki priziv savjesti na dostupnost abortusa, a Ćorušić ne misli da je to problem.

Doduše, žene koje dolaze obaviti pobačaj prema Ćorušiću ionako nisu pacijentice nego klijentice. “Namjerni prekid trudnoće ne spada u liječenje. To nije liječenje, to je medicinska usluga na zahtjev. Dakle, kad gledamo u tom kontekstu, ta pacijentica, ta gospođa, nije pacijent, nego je klijent, korisnik usluge”, objasnio je Čorušić. Dodao je i da se nitko u Hrvatskoj ne treba se bojati da će pravo pacijentica na izbor biti ugroženo. Ni nedavni slučaj iz Dubrovnika, gdje je, prema nekim medijima, pacijentici pobačaj obavljen bez anestezije zbog toga što se anesteziolog pozvao na priziv savjesti, gospodina Ćorušića nije uvjerio da u Hrvatskoj postoji problem.

Smatra da u Hrvatskoj ne postoji problem

Govoreći o ustanovama u kojima svi ginekolozi kažu da imaju priziv savjesti, Ćorušić je objasnio da mu nije jasno zašto se „digla takva bura”, jer u takvim slučajevima ravnatelj bolnice mora osigurati da se pobačaj obavi u drugoj ustanovi ili pak dovesti ginekologa koji će napraviti pobačaj na zahtjev korisnice. “To se dogodilo i bolnica je to organizirala i nikakvih problema te dostupnosti nema. Ne znam zbog čega se digla takva bura jer u Hrvatskoj nema problema u dostupnosti izvođenja pobačaja.”

Gospodin Ćorušić rekao je da nije ni za to da se sastavi registar u kojem će biti upisani svi ginekolozi s prizivom savjesti, jer smatra da to ne bi bilo učinkovito. Na kraju emisije zaključio je kako je priziv savjesti sasvim opravdan i u skladu sa zakonom o liječništvu, Ustavom te svim europskim i međunarodnim propisima. Uvjeren je i da u Hrvatskoj ne uzrokuje sustavno nasilje nad ženama. Uz to, iznio je i predviđanje da će hrvatski sustav krenuti u smjeru američkog pa će biti osnivane specijalizirane klinike za abortuse, u kojima će raditi oni koji nemaju priziv savjesti.

Nije postao ministar zdravstva

Zanimljiva je pričao o tome kako je Ante Ćorušić postao ravnatelj KBC-a Zagreb. On je, naime, nesuđeni HDZ-ov ministar zdravstva u vladi Tihomira Oreškovića. Kada je Most zaustavio njegov ulazak u vladu imenovan je na čelnu poziciju u najvećem bolničkom centru u zemlji.

Ćorušić je, inače, veliki protivnik pobačaja, ali ne bi ga u potpunosti zabranio. Gospodin misli da ljudski život započinje spajanjem muške i ženske stanice pa je, po njemu, pobačaj “dogovorena forma nasilnog prekidanja ljudskog života”. Misli, dakle, kako je aktualni zakon o pobačaju rezultat totalitarističke Jugoslavije i da ga treba mijenjati. Vjerojatno najzanimljivije je da gospodin posve ozbiljno tvrdi kako je on trećinu žena odgovorio od pobačaja.

Telegram je već pisao o njegovim problematičnim stavovima i potezima pa tako znamo da je gospodin Ćorušić u KBC-u Zagreb odbio produžiti ugovor poznatom neurokirurgu Josipu Paladinu, protivio se umjetnoj oplodnji, izražavao je zadovoljstvo što su svi čelni ljudi u Hrvatskoj bili katolici, a protivio se i uvođenju nastave spolnog odgoja u školama.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više