Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Šef Rebra potvrdio da pripremaju još jedan covid odjel

'Malo smo se prenapregnuli, ali funkcioniramo', kaže Ante Ćorušić

FOTO: HRT

Epidemija ne jenjava u Hrvatskoj, a zdravstveni djelatnici svakodnevno upozoravaju na alarmantno stanje u bolnicama čiji su kapaciteti na rubu preopterećenja. Ravnatelj zagrebačkog KBC-a Ante Ćorušić za HRT je rekao kako je na Rebru 212 kreveta za covid pacijente, od toga oko 40 na intenzivnim jedinicama te da spremaju novi odjel s 45 kreveta.

“Preko vikenda ćemo imati 257 covid postelja. Naš maksimum koji možemo napraviti je od 250 do 270, a da ne pate ostali pacijenti koji su covid negativni. Kod nas još uvijek sustav non COVID pacijenata funkcionira. Kardiokirurški bolesnik ne može ići kao hladni pogon, neurokirurški bolesnik starije dobi ne može ići kao hladni pogon, to moramo raditi. Malo smo se prenapregnuli, ali funkcioniramo”, rekao je Ćorušić.

Istaknuo je da je prosjek godina pacijenata na Rebru u prvom i drugom valu bio oko 80, a da je prosjek sada oko 62 godine. “Dobni prosjek se sve više snižava. Mi smo na jedinici intenzivnog liječenja, omjer cijepljenih pacijenata je na 17,3 posto, a necijepljenih na 82,7 posto. Očigledna je razlika u jedinici intenzivnog liječenja u korist necijepljenih osoba”, kazao je Ćorušić te je ponovno pozvao ljude da se cijepe.

‘Cijepljenje u trudnoći – da’

Ćorušić predlaže trudnicama da se cijepe. Rekao je kako se u prvom tromjesečju trudnicama uglavnom izbjegava davati lijekove, ali se referirao na studiju provedenoj na uzorku od 235.000 trudnica. “Od njih je 35.000 cijepljeno, a da nisu znale da su trudne. Nije bilo nekih većih komplikacija i posljedica u odnosu na žene iste životne dobi koje nisu cijepljene i koje nisu trudne”, kazao je.

“Cijepljenje u trudnoći – da, jer se cjepivom trudnica štiti od bolesti. Bolest Covid-19 kod trudnica uzrokuje 5 do 6 puta veću potrebu za respiratorom, nego kod žene iste životne dobi koja nije trudna. Cijepljenjem od početka štiti se majka i dijete”, dodao je šef Rebra.

Naglasio je kako je na Rebru procijepljenost liječnika veća od 90 posto, a u to uključuju i one koji su preboljeli covid te da 75 posto sestara ima covid potvrdu. “I kod pomoćnog osoblja raste cijepljenost. Onih koji se nisu cijepili, nisu preboljeli i odbijaju se testirati je vrlo malo. Sveukupno ih je bilo 9. Od toga smo podijelili sada 4 otkaza ugovora o radu. A jedna djelatnica je sama dala otkaz kada se nije željela testirati, isteklo je vrijeme, iskoristila je sva prava i sama dala otkaz”, rekao je Ćorušić.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu