Šef sindikata Vilim Ribić čvrsto je uvjeren kako nema šanse da Vladi prođe zabrana štrajka u školama

Ribić smatra kako Plenković ništa ne razumije jer, kaže, ima mentalitet diplomata

ZADNJA IZMJENA: stu 30, 2019
Foto: RTL Danas

Predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić izjavio je u subotu kako ne očekuje da će Vlada posegnuti za zabranom štrajka učitelja i nastavnika.

Za to nema pravnog temelja, doduše u ovoj je zemlji sve moguće, vidjeli smo kako funkcioniraju institucije i kako se pravosudne daju instrumentalizirati od politike, rekao je Ribić, uvjeren kako, ipak, nema šanse da zabrana štrajka prođe.

Nije htio prognozirati hoće li se štrajk prosvjetara pretvoriti u širi val nezadovoljstva. “Ja to ne znam, ne volim prognozirati, ali sve su opcije moguće – da se štrajk uruši, da se to rašiti, da se drugi uključe”, rekao je.

Zašto ne pristaju na Vladinu ponudu

“Nema nikakve šanse da napravimo nešto protivno volji naših članova”, uzvratio je na pitanje zašto sindikati u “prijelaznom roku” ne bi pristali na ponudu Vlade o rastu plaće.

“Sindikati su vodili radnike i štrajkaše sve ovo vrijeme, nakon referenduma radnici i štrajkaši vode sindikale čelnike”, rekao je Ribić, držeći kako bi se premijer trebao pristati na zahtjeve prosvjetara.

Ustvrdio je i kako je aktualna Vlada 12 puta mijenjala koeficijente, pa nema razloga da to ne napravi i za prosvjetare.

Smatra da Plenković ne razumije narod

Kaže i kako je “red da premijer razumije da je napravio nekoliko taktičkih i strateških pogrešaka, da je jednostavno podcijenio cijeli problem”.

“Razumijem da ima puno drugih briga, ali ima nešto i u mentalitetu diplomata, oni su svoj svijet, ne osjećaju bilo naroda, sindikati su za njih dekor demokracije”, ustvrdio je Ribić, dodajući kako nije samo Plenković takav, takav je bio i Zoran Milanović.

“Ne zaboravite što je on radio štrajkašima, kako je on smanjivao plaće i meni je muka kad ga danas čujem kako podržava štrajk”, izjavio je Ribić.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program