Politika & Kriminal

Šef splitske Zarazne uvjeren da cijepljenje djece protiv korone neće biti obavezno: 'Ta priča nema nikakvoga temelja'

Vjeruje da će se sve odluke o cijepljenju djece biti u skladu preporukama Europske agencije za lijekove

Nakon što je američka agencija za lijekove odobrila cijepljenje djece starosti do 12 do 15 godina Pfizerovim cjepivom protiv korone, u javnosti je postavljeno pitanje hoće li cjepivo postati obvezno za djecu. S druge strane, pitanje je i je li ono uopće potrebno djeci s obzirom na blage simptome covida koji pogađaju najmlađe. O tome je večeras u Dnevniku Nove TV govorio predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split prim. dr. sc. Ivo Ivić.

“Razloga za uznemirenost roditelja uopće nema. Cjepivo nije obavezno ni za odrasle. Neće onda biti ni za djecu. No, to je dobra vijest”, kazao je Ivić te dodao kako bi cijepljenje bilo uputno za djecu s kroničnim i plućnim bolestima.

“S druge strane, djeca, iako je to neizmjerno rjeđe nego kod odraslih, obolijevaju od teških oblika bolesti, takozvani hiperinflamatorni sindrom u kojem može doći do zatajivanja brojnih organa, pa u krajnjoj liniji i smrtnog ishoda. I u djece zna bolest biti ponekad ozbiljna, ali neusporedivo sa starijim i kroničnim bolesnicima”, rekao je Ivić.

Propusnice za prijelaz granice

Na pitanje hoće li i djeci trebati potvrda za prelazak preko granice, Ivić je kazao: “Ja to ne znam i ne mogu govoriti. Djeca ne mogu ni u školu ako nisu ispunila svoj kalendar cijepljenja. Uvijek se pojavljuju neka ograničenja i ona su izraz potrebe za kolektivnim životom. Ne možete živjeti u zajednici, složenoj, poput gradova velikih i država, a da se svi ne pridržavamo određenih principa i zaštite kad je to potrebno da bi sačuvali svoje i zdravlje ostalih ljudi.

Dr. Ivić ističe kako bi on, kako kaže, priču spustio na nižu razinu. “Mislim da se sada gradi priča koja nema nikakvoga temelja. Nitko nikad nije najavio i to neće ni biti, da se djeca moraju cijepiti. Hoće li biti ograničenja u vezi s putovanjima u druge zemlje, ja vam to ne mogu kazati”, rekao je Ivić i nastavio: “Vjerujem da će se sve odluke o djeci i cijepljenju djece biti u skladu s onim što bude Europska agencija za lijekove preporučila i to ćemo i mi uglavnom prihvatiti”.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu