Politika & Kriminal

Šef udruge sudaca kaže da se nakon uhićenja kolega osjeća jadno i bijedno: 'To je težak udarac sudstvu'

Kontrec kaže kako je ovo težak udarac za pravosuđe

20.04.2018., Zagreb - Hotel Dubrovnik. Konferencija udruge Franak na temu: "Sudska praksa za zastitu potrosaca korisnika financijskih usluga uz osvrt na sadasnje poslovanje hrvatskih banaka".
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

Uhićenje trojice osječkih sudaca teško je palo Damiru Kontrecu, sucu Vrhovnog suda i predsjednik Udruge hrvatskih sudaca. Kontrec je u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija rekao kako slučaj dodatno potkopava preostalo povjerenje građana u hrvatsko pravosuđe. “Bojim se da je to težak udarac sudstvu, jer uhićenje tri suca, a i daljnji postupak gdje su dva zadržana u pritvoru, a jedan pušten, dovodi u pitanje puno toga”, rekao je.

“Jučer smo na zboru Udruge hrvatskih sudaca jasno poslali priopćenje da Udruga traži da nadležna tijela što prije utvrde istinu i ako se utvrdi da je bilo tko iz reda sudaca počinio bilo što mu se stavlja na teret, da se to hitno procesuira i da se takav makne iz sustava”, dodaje Kontrec.

Istina mora izaći na vidjelo, kakva god ona bila

Ipak, Kontrec ističe da bi istina, kakva god ona bila, trebala izaći na vidjelo, te ako su kaznena djela počinjena, da ih treba najstrože. “Osjećam se dvojako, jer smo imali 30 godina od osnutka Udruge sudaca, a s druge strane se osjećam jadno i bijedno jer ovo je udarac svim sucima”, priznaje Kontrec. Dodaje kako su ovo ipak pojedinačni slučajevi i kako nije dobro da se na njihovoj bazi stigmatizira ostalih 1700 sudaca koji svoj posao obavljaju korektno, pošteno i savjesno. “Ako netko zna nekoga tko je korumpiran, neka ga prijavi, a Državno odvjetništvo neka to procesuira”, kaže.

Kontrec smatra da je viđanje sudaca kao nekakve nedodirljive kaste koja ne odgovara ni za što pogrešno. Navodi da je u zadnjih desetak godina pokrenuto mnogo stegovnih postupaka, pa i uvjetnih razrješenja s dužnosti. “Ove tvrdnje o zatvorenosti, nedodirljivosti i neodgovornosti se meni čine netočne”, izjavio je.

Suci i političari se ne bi trebali družiti

O druženju sudaca s političarima i političkim involviranim pojedincima Kontrec kaže da ovisi o osobnom integritetu, no misli također kako bi bilo bolje da to suci ne rade. Kontrec je dodao kako pravosuđe u kojem on djeluje sasvim sigurno nije pod utjecajem ničije politike, kako vladajuće tako ni bilo koje druge.

Iskoristio je priliku, pa je komentirao i izjavu predsjednika Zorana Milanovića kako “nema drugog pravosuđa nego HDZ-ovog pravosuđa”. Kaže kako svaki dan sluša takve izjave, te kako smo sami svjedoci političke borbe oko pravosuđa. “Političari smiju izjavljivati što god hoće, ali to sve pada na teret pravosuđa. Pravosuđe nije ničije, ne pripada ni jednoj stranci”, naglasio je Kontrec.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu