Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Šef Ustavnog suda najavio da će odluku o covid potvrdama u javnom sektoru donijeti do kraja siječnja

Danas je Ustavni sud potvrdio da su covid potvrde za putovanja i u zdravstvu opravdane

FOTO: n1 screenshot

Predsjednik Ustavnog suda RH Miroslav Šeparović gostovao je večeras u Dnevniku N1 televizije nakon što je Ustavni sud danas odbio pokrenuti postupak ocjene ustavnosti covid potvrda koje se koriste u zdravstvu i za putovanja u inozemstvo. Kažu da je njihova primjena opravdana, te da nikoga ne diskriminiraju. Do kraja siječnja, najavio je Šeparović, trebala bi biti poznata i odluka Ustavnog suda o opravdanosti covid potvrda u javnom sektoru.

Za tajming objave odluke, što mu saborska oporba zamjera i tvrdi da ide u korist Vlade, Šeparović tvrdi da nema veze s politikom. “Sve se kod nas može politizirati i tumačiti ovako i onako. Prvi zahtjev smo dobili pred mjesec-dva, zadnji pred 15-ak dana i obećali smo da ćemo to brzo riješiti. Mislim da su dva mjeseca razuman rok, riješili smo ono što je bilo spremno, a o javnom sektoru ćemo kad dođe dokumentacija Vlade.

Nismo htjeli donijeti odluku za vrijeme prikupljanja potpisa za referendum jer bi nas se optužilo da se miješamo u proces. Optužbe da smo pod utjecajem vlasti odbijam, to je apsolutno krivo. Mi smo neovisni, samostalni, ne sudimo ni kako bi htjela vlast ni kako bi htjela oporba. Donijeli smo niz odluka protiv vlasti, to se zaboravlja. Ne možemo pristati na tezu da ćemo svoju vjerodostojnost dokazivati ukidajući odluke vladajućih. Ako mislimo da je odluka u skladu s Ustavom, potvrdit ćemo je, ako ne, ukinut ćemo je”, uvjerava predsjednik Ustavnog suda.

Nije bilo blažih mjera

Još je jednom objasnio i današnju odluku, odnosno zašto je većina zaključila da covid potvrde nisu neustavne. “Prvo, postoji mogućnost izbora, nema obveznog cijepljenja. Ima izbor, a to je testiranje. To testiranje je bezbolno, može biti malo neugodno, ali nije prekomjerni sigurnosni teret za nikog od nas.

Drugo, radi se o najranjivijim skupinama stanovnika i tu je opravdano ići s takvim mjerama. Ostvaruje se cilj, a to je zaštita zdravlja tih skupina. Mjera je nužna, nismo našli blažu koja bi mogla biti donijeta, a da se postigne ista svrha. Sud je ocijenio da su ove mjere donijete sukladno zakonu, da imaju legitimni cilj, da su razmjerne i da adresatima ne stvaraju prekomjerni teret”, kaže Šeparović.

Bolje obrazloženje mjera

Istaknuo je da će Stožer od sada ipak morati bolje obrazlagati svoje odluke. “Dosad odluke Stožera nisu bile obrazložene. To nije bilo propisano, nije bilo nužno, mi smo tolerirali to pogotovo u početku. Danas vidimo da su podjele u društvu velike, podjele među znanstvenicima, strukom, medijima, javnosti…

Ocijenili smo da bi bilo dobro da Stožer objašnjava odluke. Da svi vide na temelju kojih argumenata su donesene odluke te da Stožer obrazloži zašto je ta mjera razmjerna. Ne mislimo da je to bio naš propust, dosad to nije bilo propisano, ali sada moramo upozoriti na to. Danas su se bitno promijenile okolnosti. Ubuduće svaku odluku moraju obrazložiti – da imaju ovlast temeljem zakona, koji je legitimni cilj i obrazložiti razmjernost”, objašnjava Šeparović.

To što su covid potvrde u zdravstvu i za putovanja ocijenjene opravdanima prema Šeparovićevim riječima ne znači da će ustavnom biti ocijenjena i odluka o covid potvrdama u javnom sektoru. “Ta mjera je nešto složenija, zato željno očekujemo obrazloženje Vlade. Nakon očitovanja ćemo donijeti odluku. Ovo ne znači da će ista odluka biti automatska za javni sektor. Ima puno iznimaka koje će Stožer morati dobro objasniti”, rekao je dodajući da očitovanje Vlade očekuju do petka. Ako ga ne dobiju, odlučit će i bez očitovanja. Odluka bi mogla biti, kaže Šeparović, sredinom ili krajem siječnja.

Vlada ipak ne poštuje Ustavni sud

Osvrnuo se i na Zakon o prekidu trudnoće, za koji je Ustavni sud davno već upozorio Vladu da ga mora promijeniti. Taj rok je odavno prošao. “Više puta sam rekao da to nije dobra odluka, da je to nepoštivanje Ustavnog suda. Nažalost, u ovakvim slučajevima mi nemamo mehanizme da natjeramo Sabor da donese novi zakon. Odredili smo Saboru rok od dvije godine godine koji on nije ispoštivao. I to nije dobro. I ovom prilikom pozivam Sabor da izvrši tu odluku jer na ovaj način dovodi u pitanje autoritet Ustavnog suda”, poručio je predsjednik Ustavnog suda.

Upitan da komentira izjave predsjednika Republike Zorana Milanovića rekao je “u pravilu ne komentiramo izjave političara pa neću komentirati ni izjave predsjednika”.

“Niti te izjave imaju bilo kakav utjecaj na rad i odlučivanja Ustavnog suda. Mi smo samostalni i neovisni i svatko mora poštovati naše odluke. I predsjednik i svi drugi političari, ma što oni o tome mislili i govorili”, uvjerava Šeparović.

‘Sustav referenduma nije dobar’

Predsjednik Ustavnog suda nije želio komentirati ni referendumska pitanja za koja je Most skupljao potpise.

“O referendumu ne bih htio ništa govoriti, to bi bilo neodgovorno s moje strane jer ćemo možda sutra biti u poziciji odlučivati o tome i to bi bilo apsolutno suprotno ustavnom zakonom.

Jedino mogu reći da ove današnje odluke nemaju nikakve veze s tim referendumom. Ono što mogu reći je da smo više puta kritizirali i upozoravali da je sustav referenduma podnormiran, da nije dobar i niz problema koji se javljaju, je upravo zbog toga. Konačno bi bio red da Sabor i Vlada to pitanje u redu, da propišu jasna pravila”, rekao je Šeparović za N1.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više