Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Šef veterana Četvrte gardijske brigade Gotovini i ostalim potpisnicima pisma za pomilovanje: 'Neka se srame'

Na Klisu je, pred predsjednikom i premijerom, obilježena 31. godišnjica osnutka 4. gardijske brigade

04.08.2018., Knin - Predsjednica i vrhovna zapovjednica Oruzanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarovic je na Kninskoj tvrdjavi na svecanom prijemu ratnih zapovjednika iz Domovinskog rata urucila odlikovanja umirovljenim general-pukovnicima Mladenu Markacu i Anti Gotovini. rPhoto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
FOTO: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Na tvrđavi Klis prigodnom je svečanošću u četvrtak obilježena 31. godišnjica osnutka 4. gardijske brigade. Predsjednik Udruge veterana Četvrte gardijske brigade Boris Lapenda Lav je, govoreći o potpisnicima pisma za pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, među kojima je i general Ante Gotovina, rekao da nisu dobrodošli među veterane Četvrte gardijske brigade. Kazao je da nisu suđeni za događaje iz Domovinskog rata u vrijeme kada su bili pripadnici službe bivše države.

“Pitamo se zašto im nisu oduzeti činovi i odličja kada su pravomoćno osuđeni. Jedan od potpisnika pisma je rekao da je ljudski opraštati. Točno. Zato kažem oprosti im Bože jer ne znaju što čine. Svih pet potpisnika sramotnog pisma o pomilovanju i njihovi jataci nikada više nisu dobrodošli među veterane Četvrte gardijske brigade. Nek’ se srame”, poručio je Lapenda Lav.

Skupina generala potpisala za pomilovanje

Skupina generala pismom je zatražila od predsjednika Zorana Milanovića da pomiluje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, nekadašnje visokorangirane udbaše, osuđene na dugotrajne zatvorske kazne zbog ubojstva emigranta Stjepana Đurekovića.

Generali koji su potpisali pismo podržavaju zahtjev za pomilovanjem koje u ime Perkovića i Mustača službeno podnosi njihov odvjetnik Anto Nobilo. Uvjereni su da bi Perković i Mustač, iako su osuđeni za zločin iz 1983. u realizaciji jugoslavenske Udbe, trebali biti pomilovani zbog svog doprinosa u stvaranju hrvatske države i obrani zemlje. No, izgleda da njihova podrška nije unisona tim više što je u javnosti izazvala buru reakcija.

Otkako je pismo objavljeno, svako malo doznaje se kako je netko od generala ili povukao ili dodao potpis na ovu inicijativu. Sudionici Domovinskog rata raznih razina međusobno se prozivaju i kritiziraju oko poteza koji bi, ako Milanović doista odluči pomilovati Perkovića i Mustača, postao presedan, jer predsjednik za sada još nikoga nije pomilovao.