Politika & Kriminal

Šef Vinogradske upravo podnio ostavku

Postali su, rekao je na presici, bolnica slučaj

Vršitelj dužnosti ravnatelja dr. Zoran Vatavuk upravo je podnio ostavku. Konferenciju za medije vezano uz svoju ostavku održao je u 14 sati, nakon što se u 12 sati sastalo stručno vijeće KBC-a Sestre milosrdnice.

”Nadam se da je ovo jedan od naših zadnjih susreta. Dalje ću se veseliti s vama kad budemo pričali o stručnim stvarima”, počeo je Vatavuk. Kazao je kako je odlučio podnijeti ostavku, te da će tehničke dužnosti obavljati do ponedjeljka. Postali su, kako kaže, bolnica slučaj. ”Nevoljko, ali odgovorno sam prihvatio odluku Upravnog vijeća zbog opasnih sukoba”, istaknuo je.

”Ono što sam tražio od gospođe Zadravec, jest da sve optužbe o kriminalu u bolnici da državnim tijelima zaduženima za istrage. Zamolio sam je kolegijalno, a kasnije i kao v.d. ravnatelja da se suzdrži javnih istupa”, kazao je. “Kao da je jedini borac, a ostali su na drugoj strani”, rekao je dr. Vatavuk.

‘Pa nije vrag da je samo Zadravec stalo do istine’

Nastavio je govoriti o Zadravec: “Izrekao sam joj mjeru upozorenja, otišla je na bolovanje pa nastupala po medijima. Ponavljala je puno puta o kriminalu, ali ni javnost i DORH ne vide dokaze. Osobno sam ih tražio da istraže navode, a nama omoguće da radimo svoj posao”, kazao je Vatavuk pa dodao: “Pa nije vrag da je samo Dijani Zadravec stalo do istine. Pa jesmo li svi kriminalci?!”.

Vatavuk je kazao kako su sve inspekcije tri tjedna proučavale dokumentaciju i dobile sve dokumente. “Zabila je na stup srama kolegu liječnika kojeg je prije samo godinu dana nazvala svjetskim stručnjakom”, kazao je dr. Vatavuk za Zadravec pa dodao kako je druge kolege prozivala za rad u privatnim klinikama, a pritom sama tražila da radi i privatno.

Odstupio zbog ministra?

Potom je detaljnije objasnio odluku o ostavci. Kako se čini, na nju ga je ponukao ministar Beroš. “Zadravec slavodobitno obznanjuje u medijima kako je razgovarala s ministrom te kako gaje upoznala sa svojom istinom jer je on, tobože, informiran samo od druge strane.

Po njoj su druga strana v.d. ravnatelja bolnice, predsjednik Upravnog vijeća, inspekcije… Nakon kraćeg razgovora s ministrom shvatio sam da on sumnja u utemeljenost odluke o smjeni Zadravec te u kompetentnost pravne službe bolnice. Da preispituje odluku Upravnog vijeća na čijem je čelu državni tajnik u Ministarstvu zdravstva i ministrov najbliži suradnik. Pa da pomognem ministru u njegovoj rezerviranosti i dilemama kome treba pokloniti povjerenje, odlučio sam odstupiti s ove, ionako, privremene dužnosti”, rekao je Vatavuk.

‘Nisu pronašli kriminalne radnje’

U nekom trenutku tema su postali SMS-ovi za koje Zadravec tvrdi da ih ima, a da se u njima vidi da je Jandroković urgirao da Zovak postane šef bolnice. Vatavuk je kazao kako o SMS-ovima ne može govoriti jer je to “izvan njegovog svijeta”. Kazao je da ostavku ne vidi kao poraz. ”Kada sam došao ovdje, brzo sam znao da ću se identificirati s bolnicom”, kazao je i dodao da nikada nije došao u sukobe u bolnici. ”Znaju da sam ih doživio kao ptičice kojima sam otvorio kavez. Kada su se vratili, kazao sam im da im treba barem 2 godine da dođu u normalnu temperaturu”, rekao je.

Misli li da je ovo politička situacija, Vatavuk je kazao da je osjeća svakodnevno. “Hoćete li ekskluzivu? Upravo sam potpisao nalaz. Nisu pronašli kriminalne radnje”, rekao je pred kraj Vatavuk. Dodao je i kako je zatražio kontrolu bolovanja dr. Zadravec koje traje već oko mjesec dana.

Prije poslao priopćenje

Vatavuk je prije presice poslao priopćenje u kojem je najavio ostavku. Prenosimo ga u cijelosti:

“Odlučio sam vam priopćiti da sa današnjim danom podnosim ostavku na dužnost v.d. ravnatelja KBC Sestre milosrdnice na koju me je imenovalo Upravno vijeće naše ustanove prije nešto više od mjesec dana. U slijedećih nekoliko dana obavljat ću samo tehničke dužnosti. O svojoj odluci obavijestio sam pisanim putem Upravno vijeće, te u osobnom kontaktu predsjednika Vijeća gospodina Tomislava Dulibića.

Dužnost privremenog ravnatelja bolnice prihvatio sam poslije ostavke ranijeg v.d. ravnatelja u dobroj vjeri da pomognem da naša ustanova, drugi po veličini klinički bolnički centar u Hrvatskoj i najstarija zdravstvena ustanova u glavnom gradu Hrvatske, prebrodi krizu u koju je zapala. Vjerujem da se svi sjećate medijskog cunamija koji je pogodio našu bolnicu, da smo u jednom trenutku postali bolnica -slučaj i da je cijela hrvatska javnost, a posebno naši pacijenti i to oni s najtežim dijagnozama, kao i svi djelatnici bili ozbiljno zabrinuti za budućnost.”

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu