Politika & Kriminal

Šef WHO-a za Europu: 'Pravo je vrijeme za pravnu i društvenu raspravu o obaveznom cijepljenju'

Kluge je upozorio da bi oko 500 tisuća smrtnih slučajeva moglo biti zabilježeno do ožujka

Pedestrians walk along the Getreidegasse in Salzburg, Austria, on November 12, 2021, during the ongoing coronavirus (Covid-19) pandemic. - Austrian Chancellor Schallenberg said on November 12, that he wanted to introduce a nationwide lockdown for those not vaccinated against or recovered from the coronavirus, as cases rapidly rise. The states of Upper Austria and Salzburg, which have seen some of the worse case rates, are already introducing the lockdown for the unvaccinated as of Monday, November 15. (Photo by BARBARA GINDL / APA / AFP) / Austria OUT
FOTO: AFP

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) “jako je zabrinuta” zbog širenja covida-19 u Europi, dok se kontinent bori s novim valom infekcija, kazao je u subotu za BBC šef ureda WHO-a za Europu Hans Kluge.

Kluge je upozorio da bi oko 500 tisuća smrtnih slučajeva moglo biti zabilježeno do ožujka, ako se odmah ne poduzmu hitne mjere. Kluge je kazao da bi obveza nošenja maski mogla odmah pomoći u usporavanju pandemije. Nekoliko europskih zemalja zabilježilo je u posljednje vrijeme rekordno visoku stopu zaraze zbog čega su uvedena djelomična ili potpuna zatvaranja.

‘Covid potvrde ne ograničavaju slobode’

Šef regionalnog ureda WHO-a smatra da su hladno vrijeme, nedovoljan udio cijepljenih i dominacija zaraznije delta varijante virusa odgovorni za epidemiološku situaciju. Pozvao je na povećanje broja cijepljenih, implementaciju osnovnih javnozdravstvenih mjera i novih načina liječenja kako bi se suzbilo širenje. “Covid-19 je opet postao glavni uzrok smrti u našoj regiji”, kazao je Kluge za BBC, dodajući “da znamo što je potrebno napraviti” za borbu protiv bolesti.

Kluge smatra da bi obveza cijepljenja trebala biti “posljednja mjera” kojoj se pribjegava, ali da bi bilo pravo vrijeme za “pravnu i društvenu raspravu” o tom pitanju. “Prije toga postoje druga sredstva poput covid potvrda”, kazao je, ocijenivši da covid potvrde ne predstavljaju “ograničenje sloboda, već su sredstvo za očuvanje naše individualne slobode”.

Austrija uvela obavezno cijepljenje

Austrija je u petak postala prva europska zemlja koja je najavila da će cijepljenje protiv covida-19 postati zakonski obvezno. To bi pravilo trebalo stupiti na snagu u veljači. Austrija je istovremeno, odgovarajući na rekordan rast zaraze i nisku procijepljenost, uvela lockdown za sve stanovnike, nakon što je prvotno na snazi bio samo za cijepljene.

Brojne druge europske zemlje također uvode nove mjere, dok broj slučajeva raste. Zemlje poput Češke i Slovačke uvele su nove restrikcije za stanovnike koji se nisu cijepili protiv covida-19.

Njemačka ne odbacuje mogućnost lockdowna

U nizozemskom Roterdamu su tijekom noći izbili nasilni prosvjedi protiv vladinih planova za dodatne restrikcije i zabranu vatrometa za Novu godinu, na što je policija odgovorila pucanjem u prosvjednike. Njemački je ministar zdravstva Jens Spahn kazao da se Njemačka nalazi u “izvanrednom stanju” te je odbio isključiti mogućnost uvođenja novog lockdowna u zemlji.

Velika Britanija je pak u petak zabilježila 44.242 nova slučaja zaraze covidom-19. Britanska je vlada više puta poručila da neće uvesti lockdown, ali nije otklonila mogućnost novih restrikcija kako bi se zaštitio zdravstveni sustav. U tom bi se slučaju razmatralo uvođenje covid potvrda za aktivnosti u zatvorenom i obvezno nošenje maski u nekim zatvorenim prostorima, kao i preporuke za rad od kuće.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu