Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Šefica njemačke diplomacije: 'Berlin ne bi protivio ako bi Poljska tražila dozvolu slanja tenkova Kijevu'

Annalena Bärbock kaže da nikakav zahtjev iz Varšave još nisu dobili

German Foreign Minister Annalena Baerbock attends a press conference after a meeting of Baltic Foreign ministers with the German Foreign Minister on April 20, 2022 in Riga, Latvia. (Photo by Gints Ivuskans / AFP)
FOTO: AFP

Njemačka “neće biti protiv” odluči li Poljska poslati Ukrajini tenkove Leopard koje potonja uporno traži, ako Varšava zatraži odobrenje za to, rekla je u nedjelju njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Bärbock.

“Ako zatraže to od nas, nećemo biti protiv”, rekla je ministrica iz stranke Zelenih koja sudjeluje u koalicijskoj vladi sa socijaldemokratima Olafa Scholza, u vezi s dopremom Kijevu tenkova njemačke proizvodnje. “Zasad zahtjev nije poslan” iz Poljske, koja treba Berlinu poslati službeni zahtjev, dodala je ministrica u razgovoru za francusku mrežu LCI u Parizu.

Ranije u nedjelju su iz Varšave prilično gnjevno zatražili “jasan stav” Njemačke o tome smiju li predati svoje tenkove njemačke proizvodnje Ukrajini ili ne. Poljski premijer Mateusz Morawiecki izjavio je da mu je njemačko “nećkanje” neprihvatljivo iako nije pojasnio je li formalno poslan zahtjev Berlinu ili ne.

Ministrica shvatila koliko su tenkovi važni

Njemačka vlada je pod sve većim pritiskom da pošalje Ukrajini teške tenkove Leopard koji bi mogli utjecati na odnos snaga na bojišnici. “Shvatila sam koliko su ti tenkovi važni, toga smo potpuno svjesni”, dodala je Bärbock.

Poljska i Finska su predložile da pošalju Leoparde koje posjeduju, ali moraju dobiti službeno odobrenje Berlina za izvoz. Olaf Scholz se dosad nije htio očitovati o tim neizravnim isporukama, kao ni o izravnoj isporuci Leoparda s njemačkih skladišta.

Scholz eskivirao odgovor o Leopardima

Ponovno upitan o tome u nedjelju Parizu, na tiskovnoj konferenciji s Emmanuelom Macronom, kancelar nije jasno odgovorio, nego je tek opetovao da se o slanju oružja treba dogovarati s ukrajinskim saveznicima. Ovo nije prvi put da ministri Zelenih u vladi, napose Bärbock, pokazuju veću spremnost za vojnu pomoć Ukrajini nego kancelar.

Na sastanku koji se u petak održao u američkoj vojnoj bazi u Ramsteinu, u Njemačkoj, zapadni saveznici Ukrajine su odgodili odluku o tom pitanju, što je razljutilo Kijev koji je kritizirao njihovu “neodlučnost”.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više