Šefica Povjerenstva za sukob interesa komentira nervozne izjave ministra Kuščevića, vidi ih kao poruku

Nakon što se Povjerenstvo Nataše Novaković počelo interesirati za put HDZ-ovaca u Finsku, Kuščević se silno zabrinuo za neovisnost tog tijela...

ZADNJA IZMJENA: stu 20, 2018
Foto: Screenshot N1

Samo nekoliko dana nakon što je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo postaviti pitanje o korištenju Vladinog zrakoplova za odlazak HDZ-ove delegacije na stranački skup u Finsku, ministar uprave i politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević uzvratio je udarac.

Upitan od novinara za komentar interesa Povjerenstva oko leta u Finsku (rado će, kaže, odgovoriti na sve upite), ministar i politički tajnik je brzo promijenio temu. Štoviše, izrazio je i brigu oko kvalitete rada Povjerenstva.

“Moram kazati kako u pravničkim krugovima u Republici Hrvatskoj postoji određena zabrinutost zbog kvaliteta odluka koje Povjerenstvo donosi”; kazao je Kuščević, te dodao kako “Upravni sud često poništava te odluke”.

Manje od jedan posto poništenih odluka

Ministar i politički tajnik otišao je i korak dalje. “Dakle, to zaista zabrinjava i da se naslutiti zaista da se to Povjerenstvo koje bi trebalo biti nepolitično, koje bi trebalo biti neovisno, polako stavlja u funkciju politike, a to vidimo i po slučaju bivše predsjednice Dalije Orešković, a ne bih htio da se takvim primjerom povedu i svi drugi članovi i članice Povjerenstva”, dodatno se zabrinuo Kuščević.

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Nataša Novaković, prvo je za Telegram iznijela brojke. Naime, u šest godina rada Povjerenstvo je donijelo 537 konačnih odluka. Od toga ih je oko deset posto išlo na Upravni sud. Pravomoćno ih je poništeno – pet. Ili, da bude slikovitije, ocjena ministra Kuščevića o često sudski poništavanim odlukama povjerenstva u stvarnosti se odnosi na manje od jedan posto odluka koje je donijelo to tijelo.

Uz pet pravomoćno poništenih odluka, još postoje i dvije nepravomoćne. “Pretpostavljam da žulja ona protiv Josipe Rimac”, kazala nam je Novaković, misleći na presudu Upravnog suda u Splitu po kojoj Povjerenstvo nije bilo u pravu kad je donijelo odluku da je sadašnja državna tajnica u Kuščevićevom ministarstvu u imovinskoj kartici prijavila jednu kuću, a ne tri stana u Kninu. Na odluku Upravnog suda će se Povjerenstvo žaliti.

Pritisak političkog tajnika

Što se tiče navodnog stavljanja u funkciju politike, Novaković poručuje Kuščeviću kako Povjerenstvo radi isključivo po zakonu i nije pod nikakvim političkim utjecajem. “Kad smo već kod toga, državni dužnosnici bi se trebali u svojim javnim istupima voditi time da je Povjerenstvo neovisno tijelo”, kazala nam je Novaković na pitanje o tome nije li izjava koju je dao politički tajnik HDZ-a, zapravo, politički pritisak.

“Ne znamo je li raspitivanje oko puta u Finsku razlog ovakve reakcije ministra, taj predmet smo otvorili, rekli što nas zanima i čekamo odgovore. Nije, uostalom, prvi put da nas ministar Kuščević napada, no svakako je najozbiljnije dosad”, kazala je Novaković. Uz dodatak: “Možda je ovaj napad i poruka”.

Dosta je izgledno da će se sukobi nastaviti

Ovo doista nije prvi put da se Kuščević frontalno sudara s Natašom Novaković, koja još od ovog ljeta žestoko kritizira predložene izmjene Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Obzirom na stav Povjerenstva oko njegove državne tajnice i odlučnost Novaković da se dobiju odgovori oko puta u Finsku, nije nimalo izazovno prognozirati kako će se sukobi ovog tijela s ministrom uprave i političkim tajnikom HDZ-a nastaviti.

Ili je, ipak, jedan posto sudski poništenih odluka Povjerenstva opravdani razlog za dobronamjernu zabrinutost ministra?

Jasmin Klarić
Telegram autor
558 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program