Politika & Kriminal

Šefu EU parlamenta evidentno nije bilo dosta pa se na Twitteru svađao s trolovima i piše im da su komunisti

Gospodina Tajanija i dalje napadaju jer je Istru i Dalmaciju prisvojio Italiji

European Parliament President Antonio Tajani arrives at a special meeting of the European Council to endorse the draft Brexit withdrawal agreement and to approve the draft political declaration on future EU-UK relations on November 25, 2018 in Brussels. (Photo by EMMANUEL DUNAND / AFP)
FOTO: AFP

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani, koji je jučer Istru i Dalmaciju prisvojio Italiji, zbog čega su žestoko reagirali mnogi hrvatski i slovenski političari, sinoć se zbog svog istupa upleo u svađu na Twitteru.

Počelo je raspravom s europskom povjerenicom za promet, Slovenkom Violetom Bulc, koja je napisala da je Tajanijeva izjava zabrinjavajuća. „To nije nešto što očekujemo od naših europski vođa. Iskrivljavanje povijesnih činjenica o slovensko-talijanskoj granici je neprihvatljivo.” Odgovor šefa Europarlamenta bio je kratak: „Povijest je povijest”, tvitao je.

Fašist i komunist

To nije zaustavilo gospođu Bulc koja mu je ubrzo odgovorila: „Povijest je zaista povijest: da iz nje nešto naučimo i da putem, nadam se, postanemo mudriji”, napisala je Bulc, i pozvala Tajanija da zajedno odu do Basovizze, ali i posjete nekadašnji nacistički logor Risiera u Trstu. Tajani je opet bio kratak: „Ja sam spreman”, napisao je. Kako to već biva na društvenim mrežama, u diskusiju se upleo nepozvani tviteraš, koji je Tajanija opsovao i nazvao ga fašistom. Predsjednik Europarlamenta brzo mu je uzvratio: “Komunistu!”

Inače. Risiera di San Saba u Trstu, nekadašnji industrijski pogon za skladištenje i čišćenje riže, prenamijenjen je 1943. u koncentracijski logor. Tamo je 1944. sagrađen i krematorij u kojemu je spaljeno oko 5 tisuća logoraša, a više tisuća zatočenih poslano je u druge logore u Poljskoj i Njemačkoj.

Žrtve Risiere uglavnom su bili Slovenci, zatim Hrvati, talijanski antifašisti i Židovi. Kroz logor kojim su upravljali njemački nacisti, ali su čuvari uglavnom bili talijanski fašisti, prošlo je 20-ak tisuća ljudi. Talijanska je država 1965. Risieru pretvorila u muzej u kojemu se posjetioci mogu upoznati s užasima fašizma i nacizma, te patnjama logoraša prije nego što su bili ubijeni i spaljeni.

Nastavite čitati