Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Seizmolog Fiket: neki instrumenti na kojima radimo potječu iz 1908. godine

Fiket je sinoć gostovao u RTL Direktu Zorana Šprajca

Seizmolog Tomislav Fiket sa zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta sinoć je gostovao u RTL Direktu Zorana Šprajca. U jednom dijelu razgovora, Fiket je rekao da se na Geofizičkom odsjeku PMF-a još uvijek koriste instrumenti stari 112 godina.

Prepričavao je kako je za vrijeme jučerašnjeg potresa bio na poslu, s novinarima Večernjeg lista. “Bili smo u prostorijama gdje su stariji instrumenti, koje je još Andrija Mohorovičić doveo u Zagreb”.

Šprajc ga je zaustavio i vidno zbunjen pitao: “To je bilo prije koliko godina?”

‘Dobro, imamo i novijih instrumenata’

“To je bilo 1908. godine”, kazao je Fiket. Voditelj je još jednom ponovio i naglasio: “Geofizički zavod barata s instrumentima koji potječu iz 1908. godine. Vlada, nadam se da netko gore čuje”.

“Tako je,” potvrdio je Fiket. Nekoliko minuta kasnije, u odjavi gostovanja, Šprajc se vratio na temu starih instrumenata. “Ja ću još jednom ponoviti, iz 1908. godine su instrumenti s kojima vi radite i mjerite?”.

“Dobro, imamo i novijih, kazao je Fiket.

Važni Mohorovičićevi radovi o potresima

Andrija Mohorovičić bio je čuveni hrvatski geofizičar, rođen 1857. godine, s važnim otkrićima na području seizmologije i meteorologije. Proučavajući potres u Pokuplju 1909. ustanovio je da se brzina širenja potresnog vala mijenja skokovito na određenim dubinama Zemlje, zbog promjena u sastavu Zemljine kore.

Seizmološku postaju u Zagrebu postavio je početkom 20. stoljeća, a aparatura koju je nabavio zabilježila je katastrofalan potres na jugu Italije 1908. godine. Tih godina objavio je zapažen rad s posebnim uputama za izgradnju u potresnim područjima.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više