Politika & Kriminal

Seksizam Davora Bernardića postao je hit, ljudi mu masovno odgovaraju. Evo najboljih reakcija

Gospodin Bernardić nije baš najsjajnije objasnio zašto nijedna SDP-ovka ne obavlja izbornu koordinaciju

09.09.2019., Zagreb - U sredisnjici stranke predsjednik SDP-a Davor Bernardic obratio se medijima. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
FOTO: Marko Lukonic/PIXSELL

Predsjednik SDP-a, Davor Bernardić, danas je u intervju za Hinu izrekao rečenicu koja će ga dugo pratiti. Na pitanje zašto među SDP-ovim koordinatorima izbornih jednica nema ni jedne žene, odgovorio je sljedeće: “Koordinatorstvo nije za eksperimentiranje. Taj posao moraju obaviti dokazani operativci na terenu”.

Nakon tih izjava, koje su pritom objavljene uoči Međunarodnog dana žena na koji SDP obično pokušava skupiti političke bodove, počele su pljuštati reakcije raznih udruga, organizacija, ali i građana na društvenim mrežama.

Iz pokreta spasi me smatraju da vođenje SDP-a nije za eksperimentiranje

Povodom diskriminatornih izjava gospodina Bernardića na temu rodne ravnopravnosti u stranci, kao žene i feministkinje…

Gepostet von Spasime am Samstag, 7. März 2020

Iz inicijative SpasiMe, Bernardićeve izjave su opisale kao diskriminatorne. Predsjedniku SDP-a su tako predložile da bi trebao dati priliku da odstupi s mjesta predsjednika SDP-a, budući da vođenje SDP-a nije za eksperimentiranje.

Platforma Možemo! poručuje Bernardiću da će same stvarati priliku

Politička platforma Možemo! danas je, uoči Međunarodnog dana žena na svojoj press konferenciji upozorila na ključne probleme koji proizlaze iz ekonomske nejednakosti žena u Hrvatskoj. Gospodinu Bernardiću su također posvetile dio vremena, ali i objavu na Facebooku.

PRESICA O ŽENSKIM PRAVIMAPredsjednik SDP Hrvatske Davor Bernardić smatra da žene ne mogu biti koordinatorice za izbore…

Gepostet von Možemo – politička platforma am Samstag, 7. März 2020

“On je ženama poručio da će dobiti priliku u budućnosti, a mi njemu poručujemo da je on prošlost, a mi smo budućnost sada. Poručujemo mu i da ga nećemo čekati ni njega, ni njemu slične da nam daju priliku, mi je same uzimamo, a realizirat ćemo je tako da ćemo njega i njemu slične poslati u ropotarnicu povijesti već na sljedećim izborima”, rekla je Sandra Benčić na konferenciji, piše Dnevnik.hr. Gospođa Benčić se na Bernardićevu izjavu osvrnula i na svom Twitter profilu.

Oglasila se i Marijana Puljak

Predsjednica stranke Pametno, Marijana Puljak, posvetila je kraći Facebook status Bernardiću.

Ja sam eksperiment. A vi? Sretan vam Dan žena, od SDP-a s ljubavlju. ❤️#ijasameksperiment .

Gepostet von Marijana Puljak am Samstag, 7. März 2020

Uz status, gospođa Puljak je i konkretnije komentirala Bernardićev istup. “Kada čelnik najveće oporbene stranke izostanak žena na popisu koordinatora izbornih jedinica opravda izjavom da ‘koordinatorstvo nije za eksperimentiranje i da taj posao moraju obaviti dokazani operativci na terenu’, onda znamo da je rodna jednakost u politici samo deklarativna i da je politička moć i dalje u rukama muškaraca. Svi vole glasno zagovarati ravnopravnost i propisane zakonske političke kvote, no samo načelno, a onda kada dođu u priliku potaknuti žene na bavljenje politikom ili ih, primjerice, staviti na liste za Sabor, žena nema nigdje”, prenosi Dalmatinski portal.

I Twitter je imao što za reći

 

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu