Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Senzacija. MORH ovako opravdava što je ministar letio vojnim avionom: ‘Išao se naći s premijerom, a nije bilo helikoptera’

Tvrde i kako je sat leta Pilatusom desetorostruko jeftiniji od leta helikopterom

28.06.2019., Zadar - Goran Visnjic nakon let s Krilima oluje. Poznati hrvatski i hollywoodski glumac Goran Visnjic letio je sa akrobatskom skupinom Krila Oluje na avionu Pilatus PC-9M. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
FOTO: Hrvoje Jelavic/PIXSELL/Ilustracija

Ministarstvo obrane potvrdilo je u petak da je ministar obrane Mario Banožić u dva navrata letio zrakoplovom Pilatus PC-9, ali je navelo da su oba leta realizirana u sklopu planirane obuke pilota te bi se odvili i bez prisustva ministra.

MORH je to priopćio nakon što su mediji objavili da se ministar Banožić prošlog ljeta dvaput koristio vojnim avionom te da je za letove između Zadra i Zagreba koristio školsko-borbeni zrakoplov Ministarstva obrane i “to kako se čini u vrijeme godišnjeg odmora”.

Letio avionom jer su, eto, helikopteri gasili šumske požare

S obzirom na objavu u medijima na temu korištenja zrakoplova Pilatus PC-9, Ministarstvo je priopćilo da je Banožić u dva navrata letio tim zrakoplovom i da su oba leta realizirana u sklopu planirane obuke pilota 392. eskadrile aviona 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te bi se odvili i bez prisustva ministra.

Naveli su također da je let Pilatusom PC-9 bio na prijedlog Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te napomenuli kako je sat leta tim zrakoplovom deseterostruko jeftiniji od sata leta helikopterom, a usto bila je ljetna sezona i helikopteri su bili angažirani na gašenju požara i za hitne medicinske prijevoze.

Banožić je prošao pripremu za let i bio adekvatno opremljen

Ministar Banožić, kažu u ministarstvu prvi put je letio kako bi prisustvovao sastanku s predsjednikom Vlade i generalima zapovjednicima i visokim časnicima koji su sudjelovali u Vojno-redarstvenoj operaciji “Bljesak”. Drugi let bio je na poziv Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u sklopu uvježbavanja pilota na ruti od Zemunika do Zagreba, nakon službenog boravka u Zemuniku i sastanka sa zapovjednicima HRZ-a vezano uz protupožarnu sezonu.

“Sve navedeno u skladu je s Pravilnikom o letenju vojnih zrakoplova prema kojem letenje iznimno može biti odobreno i drugim osobama koje nisu osposobljene za letenje na određenom tipu vojnog zrakoplova, a te osobe ne smatraju se članovima posade zrakoplova”, poručili su iz ministarstva. Napomenuli su također da je ministar prije leta prošao potrebnu pripremu za let i da je bio adekvatno opremljen.

Ministrova nova afera sa stanom u Zagrebu

Ovo je druga Banožićeva afera koja je danas izašla u medije. Telegramov Jasmin Klarić ranije je otkrio kako ministar uzima naknadu za odvojeni život jer mu obitelj živi u Slavoniji, a veliki stan u Zagrebu dobio je – zato što ima troje djece.

Ranije je Nacional prvi pisao da si je ministar navodno sam dodijelio veliki stan u centru Zagreba, a zatim potrošio preko 200.000 kuna iz proračuna na uređenje.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više