Politika & Kriminal

Ovaj misteriozni križ, koji je sasvim slučajno pronađen, mogao bi promijeniti kršćansku povijest

Danac Holm je pomoću detektora za metal došao do velikog otkrića

FOTO: The Viking Museum Ladby

Dennis Fabricius Holm, arheolog amater iz Danske, pomoću detektora za metal pronašao je misteriozni predmet,a stručnjaci smatraju da bi upravo to otkriće moglo promijeniti našu percepciju o povijesti kršćanstva u Danskoj, piše Independent.

Holm je u petak ranije izašao s posla pa je odlučio provesti poslijepodne u svojoj omiljenoj aktivnosti- istražujući pomoću svoga detektora metala.

Nakon nekoliko sati, u blatu je pronašao križ koji se potpuno razlikovao od svih koje je ikad vidio. “Od tog trenutka nisam mogao razmišljati ni o čemu drugome,” rekao je Holm.

Identična figura pronađena samo u Švedskoj

Fotografiju križa je odmah stavio na društvenu mrežu,a fotografija je izazvala oduševljenje drugih korisnika koji su ga odmah počeli bodriti da se zaputi u muzej, a on je takvu sugestiju i prihvatio.

“Riječ je o zaista senzacionalnom otkriću iz prve polovice 10. stoljeća. Identična figura pronađena je još samo u Švedskoj”, izjavila je Malene Refshauge Beck, kustosica i arheolog muzeja Ostfyns gdje je Holm odnio križ.

Primjerak koji je donio je u izuzetno dobrom stanju i predstavlja jedan od najbolje očuvanih kršćanskih artefakta ikad pronađenih u Danskoj.

Pripadao nekom vikinškom plemenu

Dugačak je 4,1 centimetar, a težak 13,2 grama. Križ je izražen od naslaganih zlatnih niti i sitnih filigranskih granula, na zadnjoj strani je ravno,a na vrhu lanca nalazi se malo oko. Velika je vjerojatnost da je pripadao nekoj pripadnici vikinških plemena.

Križ je nastao u periodu između 900. i 950. godine što je vrlo značajan podatak jer ukazuje da su Danci primili kršćanstvo znatno ranije nego što se to do sada mislilo.

Za sada se računalo da je najstarije raspeće u Danskoj nastalo 965. jer su tada podignute kamene rune u selu Jeiling. Kršćanski misionari bili su prisutni u Danskoj dva stoljeća prije toga, ali sve do tada nisu uspjeli privoljeti Vikinge da prihvate njihovu vjeru. Do 1050. godine većina Danaca bili su kršćani.

kamene rune
Kamene rune u selu Jeiling Kamene rune u Danskoj

Križ će promijeniti dansku povijest

“Ovaj predmet svakako će se morati pojaviti u svim školskim knjigama za povijest. Štoviše, u posljednje vrijeme sve je više znakova koji ukazuju na to da se kršćanstvo raširilo mnogo ranije nego što se mislilo, a ovo je najčvršći dokaz za tu tvrdnju do sada”, tvrdi Beck.

Holm ne skriva koliko mu je ovo otkriće u trenu promijenio život. “Oka nisam sklopio! Do mene još uvijek ne dopire puna svijest o utjecaju koji će ovo imati na cjelokupnu dansku povijest. Teško je to pojmiti”, izjavio je za TV2 / Fyn.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu