Šest mjeseci od početka prosvjeda na ulice Hong Konga izašlo je 800.000 ljudi. Nije prošlo bez nereda i nasilja

Policija kaže da su prosvjednici bacali benzinske bombe i zapalili vatru u blizini zgrade suda

ZADNJA IZMJENA: pro 9, 2019
Foto: AFP

Nedjeljni protuvladin prosvjed u Hong Kongu, najavljen kao mirni protest, prerastao je u nerede u kojima su bacane benzinske bombe i ispisivani grafiti po zgradi vlade, izvijestila je policija po čijim je podacima u na ulice izašlo 183.000 prosvjednika.

“Pobunjenici su grafitima išarali zidove Visokog suda, bacali benzinske bombe i zapalili vatru u blizini zgrade suda, oštetivši državnu imovinu i ozbiljno dovodeći u pitanje duh vladavine zakona”, izvijestila je policija koja je izdala dozvolu za mirnu prosvjednu šetnju.

Gomila demonstranata odjevenih u crno obrušila se u nedjelju na ulice azijskog financijskog središta u najvećem protuvladinom skupu od lokalnih izbora prošloga mjeseca obilježavajući šest mjeseci prosvjeda protiv gradskih vlasti i njihove sve veće podložnosti komunističkom režimu u Pekingu.

Organizatori tvrde 800.000 ljudi, policija 183.000

Po podacima organizatora, u prosvjedima je sudjelovalo 800.000 ljudi, dok policija tvrdi da ih je bilo 183.000.

Prosvjede je organizirao Front za civilna i ljudska prava koji predvodi velike prosvjede koji su počeli 9. lipnja u Hong Kongu.

Policija je izvijestila i da su trgovine i banke uništene u užurbanoj trgovačkoj četvrti Causeway Bay i četvrti Wan Chai.

Prosvjedi su pokrenuti zbog najave donošenja zakona koji bi omogućio izručenje osumnjičenika u ostale dijelove Kine. Prosvjednici su postavili pet zahtjeva, uključujući opće biračko pravo i istragu navodne policijske brutalnosti.

Građani strahuju od smanjenja autonomije

Stanovnici Hong Konga koji, po formuli “jedna zemlja, dva sustava”, ima znatnu autonomiju i uživa više političkih sloboda od ostatka Kine, strahuju od pokušaja Pekinga da umanji autonomiju tog grada.

Peking to odbacuje, a za prosvjede krivi SAD i Veliku Britaniju, čija je kolonija bio Hong Kong.

Stanje u Hong Kongu je relativno mirno od izbora za vijeća gradskih četvrti 24. studenog, na kojima su prodemokratski kandidati osvojili skoro 90 posto mjesta, dok su na prethodnim izborima većinu odnijeli propekinški kandidati.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program