Politika & Kriminal

Maja Sever: 'Zabrana pisanja presedan je koji bi se mogao loše odraziti na novinarsku budućnost'

'Tko zna kome to može pasti napamet sutra. Npr. sudu, Vladi, drugim državnim dužnosnicima', dodala je

07.05.2018., Zagreb - Novinarka Maja Sever dobitnica je HND-ove nagrade na novinarku godine u 2017. godini. Photo: Matija Habljak/PIXSELL
FOTO: Matija Habljak/PIXSELL

Sudska odluka kojom se portalu H-alter zabranjuje daljnje pisanje o Poliklinici za zaštitu djece i mladih te Gordani Buljan Flander je presedan koji bi se mogao loše odraziti na novinarsku budućnost, izjavila je predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever. Gostujući na N1 Sever je rekla kako je Buljan Flander mogla iskoristiti u druge mehanizme ako je smatrala da su objavljene lažne informacije.

“Da dr. Gordana Buljan Flander nije imala drugog načina protiv čega? Protiv preispitivanja rada institucija? Postoje mehanizmi kojima se odgovara ako smatraš da je nešto javno objavljeno lažno – od demantija, zahtjeva za ispravkom pa i do onoga što neću zagovarati, ali postoji zakonodavstvo koje regulira takve stvari i mehanizmi i zakoni kojima se reguliraju ovakvi problemi u medijima”, rekla je Sever.

Sloboda medija

Obrazlažući svoju tvrdnju da bi takva odluka mogla loše utjecati na novinarsku budućnost, Sever je rekla da ako jedna javna institucija “uspije zaustaviti da se piše o njima i da se preispituje njihov rad, tko zna kome to može pasti napamet sutra. Npr. sudu, Vladi, drugim državnim dužnosnicima”.

Govoreći o slobodi medija Sever je kazala kako okvir za nju moraju osigurati državne institucije.

“Kad bismo pogledali izvještaj o vladavini prava EK-a, a to su uglavnom slap tužbe ili problem neovisnosti regulatornih tijela, to su već dva problema koji državne institucije i premijer mogu rješavati. Mijenja se zakonodavstvo. Hrvatska nema medijsku strategiju. Imamo 20 godina star zakon o medijima kad gotovo nije bilo društvenih mreža. Zakonska regulativa mora osigurati slobodan rad. Ne tražimo zaštitu Plenkovića ili Obuljen Koržinek, nego okvir da možemo slobodno govoriti”, kazala je.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu