Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Show. DORH kao ključni dokaz protiv Todorića priložio vještačenje iz Poljske. Oni sad pišu: 'Mi zapravo nismo registrirani za to'

Na sud je došlo pismo koje ozbiljno dovodi u pitanje vještačenje protiv Ivice Todorića

U aferi Agrokor na pomolu je, izgleda, novi zaplet. Dok se čeka odluka o izuzeću zagrebačkih sudaca i tužiteljstva, koje je zatražio Ivica Todorić zbog sumnje u njihovu pristranost, na Županijski sud u Zagrebu stiglo je pismo direktorice KPMG-a Poljska Malgorzate Sobote. Ta poljska kompanija, prema do sada dostupnim informacijama, radila je vještačenje financijske dokumentacije iz Agrokora i njihovi su zaključci temelj za optužnicu.

Vještak iz poljskog KPMG-a Ismet Kamal napisao je nalaz prema kojem je tužiteljstvo zaključilo da je iz Agrokora pod Todorićevim vodstvom od 2014. izvučeno preko milijardu kuna. Sumnja se da su lažirana financijska izvješća, da se varalo na troškovima izlaska na burzu, da su na račun Agrokora kupljeni Kulmerovi dvori za Todorića i njegovu obitelj…

Upitno vještačenje platili 8 milijuna kuna

Međutim, iz pisma gospođe Sobote proizlazi da KPMG Poljska u svom konzorciju ima više tvrtki, a ona koja je surađivala s hrvatskim tužiteljima, uopće nije registrirana za vještačenja, niti je radila stvarnu reviziju Agrokorovog poslovanja.

Sasvim konkretno, radi se o KPMG Advisory sp.z koja se, kako piše Malgorzata Sobota, ne bavi uslugama financijske revizije. Upravo s tom tvrtkom Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu sklopilo je 8. prosinca 2017. ugovor vrijedan 8,6 milijuna kuna. Taj je novac, valja ovdje podsjetiti, Vlada RH dodijelila DORH-u baš za potrebe financijskog vještačenja Agrokorovog poslovanja koje se našlo pod istragom.

Je li vještačenje uopće relevantno?

“Opseg tog ugovora isključivao je usluge financijske revizije i računovodstvene usluge”, istaknula je u pismu gospođa Sobota. Prema njezinim riječima ugovor je obuhvaćao “izradu izvješća o računovodstvenom tretmanu odabranih pitanja i usklađenosti pojedinih aspekata financijskog izvješća Agrokora s IFSR (Međunarodnim standardima financijskog izvještavanja”.

“Izvješće ukazuje da usluge nisu uključivale reviziju”, zaključila je Malgorzata Sobota poručujući sudu kako je spremna dati i dodatna pojašnjenja.

Ovo njezino pismo doista bilo moglo otvoriti dodatna pitanja oko sudbine optužbi u aferi Agrokor, no ostaje za vidjeti hoće li sud odlučiti i nju pozvati na saslušanje u Zagreb kao što je već pozvao Ismeta Kamala.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više