Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Show u Saboru. Glavna državna odvjetnica uhvaćena, nije govorila istinu o Aferi Žalac: ‘Nakon ovoga, vi morate dati ostavku’

Zlata Hrvoj Šipek do sada se pravdala da nije mogla znati što je USKOK radio ni zašto nisu oni uhitili Gabrijelu Žalac. To je evidentno bila neistina

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek danas je u Saboru priznala kako je USKOK i u vrijeme njezina mandata izvijestio DORH o tome što je poduzimao u Aferi Žalac, nakon što je Telegram razotkrio sumnjivu kupovinu softvera za Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.

Iako je dosada javno tvrdila kako osobno nije znala ništa o tom slučaju, jer je iz USKOK-a nisu informirali, na inzistiranje zastupnika Nikole Grmoje na kraju je priznala kako je u srpnju ove godine u DORH ipak stiglo izvješće o provedenim izvidima.

Ovo je iznimno važna činjenica i baca novo svjetlo na odgovornost glavne državne odvjetnice u blamaži hrvatskog pravosuđa koje je propustilo procesuirati Gabrijelu Žalac. “Vi ćete nakon ovoga morati odstupiti”, kazao joj je danas Nikola Grmoja.

To evidentno nije istina

Kronologija je sljedeća: Telegram je u ljeto 2019. objavio sve detalje o softveru koji je Ministarstvo platilo 13 milijuna kuna, iako mu je realna cijena bila oko 2 milijuna. USKOK je zatim otvorio izvide i zaključio kako u tom poslu nije bilo elemenata kaznenog djela.

Nakon što je Gabrijela Žalac nedavno uhićena, glavna državna odvjetnica Hrvoj Šipek pravdala se kako ona nije znala što je točno USKOK po tom pitanju radio ni zašto nisu pokrenuli službenu istragu nego je to morao učiniti Ured europskog javnog tužitelja. Pravdala se kako se sve to događalo u mandatu bivšeg glavnog državnog odvjetnika, a nju naknadno nitko nije o tome informirao.

Hrvoj Šipek je i jutros na sjednici Antikorupcijskog vijeća i saborskog Odbora za pravosuđe kazala kako je USKOK-ovo izvješće o Aferi Žalac došlo u veljači 2020. godine, prije nego je ona preuzela dužnost. Tvrdila je da stoga nije ni mogla biti upoznata sa slučajem. No, to evidentno nije istina i sada je jasno da je USKOK o svemu obavijestio DORH i u srpnju 2021., odnosno debelo nakon što je ona preuzela dužnost.

Detalj prošlotjedne presice

Kada je kasnije danas u sabornici, na inzistiranje Nikole Grmoje, ipak priznala da je USKOK poslao novo izvješće i u vrijeme njezina mandata, ustvrdila je tek da “ona s njime nije bila upoznata”. Kako je to moguće i jesu li sa sadržajem bili upoznati njezini suradnici, nije pojasnila.

Iz ovog je jasno i da glavna državna odvjetnica nije govorila istinu ni kada je na prošlotjednoj konferenciji za novinare s ravnateljicom USKOK-a Vanjom Marušić kazala da nije znala ništa o izvidima u slučaju Žalac. Naknadnom analizom snimke, pojavile su se naznake da joj je Vanja Marušić nakon pitanja novinara o izvidima, prišapnula da se pitanje odnosi na te izvještaje.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više