Politika & Kriminal

Show u Slavoniji. Vukovarski HDZ-ovci toliko si podmeću da se pričom moraju baviti i policija i DORH

U obračune u Vukovarsko-srijemskom HDZ-u, čini se, uvučeno je i Ravnateljstvo policije te Općinsko državno odvjetništvo

Nedavno privođenje bivšeg predsjednika Mladeži HDZ-a u Otoku Igora Krznara, po svemu sudeći, trebalo je biti tek uvertira za privođenje Josipa Dabre, donedavnog predsjednika HDZ-a Grada Otoka i zamjenika vukovarsko-srijemskog župana Josipa Galića. Dabro je, naime, najavljivao svoju kandidaturu za predsjednika županijske organizacije HDZ-a, koji će se održati 5. travnja.

Dan prije nego što je na Vinkovačkoj televiziji, prošloga petka, 7. veljače, Dabro istaknuo kandidaturu, policija je privela Krznara, bivšeg šefa HDZ-ove mladeži u Otoku pod sumnjom za nametljivo ponašanje i prijetnju smrću Josipu Šariću, gradonačelniku Otoka. Šarić uz svoju gradonačelničku funkciju obnaša i onu pomoćnika glavnog tajnika HDZ-a, Gordana Jandrokovića.

Pretres Dabrinog doma otkazan u zadnji čas

Najzanimljivije u cijeloj priči, kao što je Telegram već pisao, jest da su, uz policajce PU Vukovarsko srijemske, Krznara privodili i obavljali pretres njegovog automobila i obiteljske kuće u kojoj živi s roditeljima i trojica policajaca iz Ravnateljstva policije, Uprave kriminalističke policije iz Zagreba.

Nalog za pretragu Krznarovog automobila i kuće u kojoj stanuje potpisala je Lidija Mišković, zamjenica općinskog državnog odvjetnika iz Vukovara, a posao su obavili policajci iz Zagreba. Sada dolazimo do zanimljivog detalja: prije nego što su policajci započeli s pretragom Krznarovog doma trebalo je pozvati dvojicu svjedoka kako to zakon nalaže. Krznar je pozvao Ivana Dabru, brata zamjenika župana Josipa Dabre, no kad je policajac pogledao osobnu iskaznicu Ivana Dabre, rekao je da on ne može biti svjedok prilikom pretrage kuće.

Telegram doznaje kako je policija trebala obaviti i pretragu kuće dožupana Josipa Dabre pa zbog toga njegovog brata nije željela prihvatiti kao svjedoka pretrage Krznarove kuće. Od premetačine Dabrinog doma odustalo se, očito, u posljednji čas.

Fotke sa svinjokolje i navodne prijetnje

Josip Dabro, donedavni šef otočkog HDZ-a za čiju se smjenu raspuštanjem Gradske organizacije HDZ-a pobrinuo gradonačelnik Šarić (on sada obnaša dužnost povjerenika HDZ-a za taj grad), na zanimljiv je način uvučen u priču oko navodnih prijetnji, zbog čega je priveden Krznar. U nalogu za pregled Krznarove kuće, kako neslužbeno doznajemo, Josip Dabro spominje se u kontekstu objave statusa na njegovom Facebook profilu. Radi se o jednoj fotografiji sa svinjokolje.

Na slici, objavljenoj 23. studenoga prošle godine, uz još neke, vide se Dabro i Krznar, a Dabrin komentar je bio: “Bolje da propadne selo nego običaji”. Međutim, u nalogu za pretragu i kasnije privođenje Krznara u policiju u Vinkovcima, ta fotografija i njen komentar povezani su s objavom slike, koja je također objavljena na Facebooku, ali na profilu Frane Grašića. Ta je slika također iz studenoga prošle godine, na njoj su obješene dvije zaklane svinje a vidi se i majice na kojoj piše ”Gradonačelnik Šarić”, kakve je on koristio u kampanji za lokalne izbore.

Čini se da su mesari u nju brisali ruke jer su na majicama tragovi krvi. Komentar na Facebooku bio je ”Gotova svinjokolja za danas”. Na toj slici, koja je odavno, nakon što je Šarić to prijavio policiji, maknuta s Facebooka, nema ni Josipa Dabre ni Igora Krznara pa je više nego nejasno zašto je to shvaćeno kao Krznarova prijetnja Šariću.

Dabro im smeta

Sugovornik Telegrama, odlično upoznat s prilikama u HDZ-u Vukovarsko-srijemske županije, kaže kako je prijavom protiv Krznara, Šarić ustvari htio kompromitirati Dabru. “Trebalo je da policija, zbog navodnih prijetnji Šariću, pretraži i kuću Josipa Dabre kako bi ga se kompromitiralo. Tempirano je to točno dan prije objave Dabrine kandidature za mjesto predsjednika županijske organizacija HDZ-a”, kaže Telegramov sugovornik.

Josip Dabro trn je u oku stranačkoj frakciji u koju, uz Josipa Šarića, spadaju i aktualni predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije, Dražen Milinković, inače i saborski zastupnik HDZ-a, te ministar državne imovine, također Vinkovčanin, Mario Banožić. Uz njih se veže i ime Tomislava Čuljka, najmoćnijeg HDZ-ovca u toj županiji, aktualnog potpredsjednika stranke.

Njihov kandidat pijan je vozio službeni auto

Njihov kandidat za predsjednika HDZ-a u Vukovarsko-srijemskoj županiji je Damir Dekanić, voditelji Uprave vinkovačke podružnice Hrvatskih šuma i član predsjedništva i Županijskog odbora HDZ-a. Dekanić je i načelnik Općine Andrijaševci. On je svoju kandidaturu objavio u ponedjeljak 10. veljače, tri dana nakon Dabre.

Damir Dekanić poznat je od ranije čitateljima Telegrama: u svibnju prošle godine, vozeći službenu Škodu u vlasništvu Hrvatskih šuma, u alkoholiziranom stanju (1,06 promila) sudjelovao je u prometnoj nesreći kada se, vozeći iz Vinkovaca prema Rokovcima, sudario s automobilom marke Renault u kojem su se nalazile četiri časne sestre iz Đakova. Jedna od njih tada je bila lakše ozlijeđena.

Hrvatske šume neposredno nakon što je njihov voditelj pijan sudjelovao u nesreći, najavile su istražno povjerenstvo, no kakav je bio ishod nije poznato, ali je poznato da je Dekanić i dalje šef vinkovačke Uprave Hrvatskih šuma, a sada eto, i kandidat za šefa HDZ-a u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Upetljano Državno odvjetništvo i MUP?

Josip Dabro nije htio komentirati uzavrela zbivanja u vukovarsko-srijemskom HDZ-u, u koja su, kako izgleda, uvučeni i Ravnateljstvo policije te Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru. Zanimljivo je kako je potpisnica naloga za premetačinu kuće u kojoj živi Krznar, Lidija Mišković, ranije odbacila dobro dokumentiranu prijavu kojom je Igor Krznar optužio suradnike Josipa Šarića, zaposlenike Gradske uprave Otoka, koji su krivotvorenim potpisima pokušali poništiti izbor Krznara za predsjednika Mladeži HDZ-a.

Istaknuti član HDZ-a s kojim smo razgovarali o najnovijoj epizodi obračuna unutar vukovarsko-srijemskog HDZ-a, smatra kako je vrlo opasno ako se netko, u stranačkim obračunima, posegnuo za Ravnateljstvom policije i Državnim odvjetništvom: “Bio bi to skandal za cijelu Vladu, a osobito MUP”, rekao je visokopozicionirani član HDZ-a s kojim smo o tome razgovarali.

Nastavite čitati