Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

U Pakracu je umro nekad moćni političar. Sin je nasrnuo na liječnike i tjerao osoblje da pokojniku vade krv

Zaštitar kojeg su pozvali nakon napada, nije htio ući u sobu jer se bojao mrtvaca. Slučaj je sad na policiji

FOTO: Ilustrativna fotografija/PIXSELL

Ravnateljica Opće županijske bolnice Pakrac i bolnice hrvatskih veterana Marina Major, potvrdila je Telegramu uistinu nevjerojatan događaj koji se dogodio u toj zdravstvenoj ustanovi. Anonimni izvor javio nam je kako je u popodnevnim satima, prošlog petka, 26. travnja, na Internom odjelu bolnice sin preminulog pacijenta napao dr. Vladimira Ambroša, smatrajući ga odgovornim za očevu smrt. Bolnički zaštitar koji je pozvan odbio je, kako je rečeno Telegramu, ući u bolničku sobu u kojoj se incident dogodio, zbog straha od mrtvaca (!).

Kada se situacija donekle smirila, sin preminulog pacijenta zatražio je od medicinskog osoblja bolnice da izvade uzorak krvi pokojnika te mu predaju epruvetu. To je, kako nam je objašnjeno, i učinjeno zbog straha osoblja, pa je krv izvađena i predana sinu pokojnika. Uistinu nevjerojatan događaj, rekli smo, potvrdila je i ravnateljica Major. Prvo je na naš upit o incidentu i vađenju krvi preminulog pacijenta kratko odgovorila ”Potvrđujemo da je prošloga petka došlo do incidenta na Internom odjelu, koji je prijavljen zaštitarskoj službi i nadležnim institucijama”.

Priznali nakon dva upita

Ali na drugi dio našeg pitanja koji je glasio je li sin te preminule osobe tražio od medicinskog osoblja da nakon smrti oca pokojniku izvade uzorak krvi, te je li to učinjeno i je li pokojnikovu sinu predana epruveta s krvlju preminulog, nismo dobilo odgovor. Ponovili smo upit i zamolili odgovor. ”Uzet je i uzorak krvi”, glasio je kratki odgovor ravnateljice Major. Svjesno nevjerojatnog propusta, da preminuloj osobi vade uzorak krvi i predaju ga rodbini, kako neslužbeno saznajemo, medicinsko osoblje Opće županijske bolnice Pakrac i bolnice hrvatskih veterana sutradan je dalo pisani iskaz oko cijelog događaja.

Također neslužbeno saznajemo, medicinsko osoblje pakračke Bolnice to je učinilo u strahu i nakon prijetnji kojima su bili izloženi. Telegram je u utorak izjutra, 30. travnja, razgovarao s Hrvojem Kovačićem, čiji je preminuli otac svojedobno bio prvi predsjednik Općinskog, kasnije (nakon što je Lipik dobio status grada) i Gradskog vijeća Lipika, te poznati sportski radnik. Kovačić je samo spominjao ”povišene tonove” u bolničkoj sobi nakon očeve smrti koji je umro u nazočnosti obitelji.

Čudno ponašanje policije

Zanijekao je prijetnje, rekavši kako je bio razočaran postupkom liječnika, jer, prema njegovoj ocjeni, nije učinio sve što je bilo potrebno. Priznao je kako je dr. Ambruš dopustio obitelji da u bolesničkoj sobi bude i izvan vremena određenog za posjete, no ovako je to opisao za Telegram: ”Ne mislim da se radilo o iskazu doktorove humanosti: to je kao da čovjeku dajete hranu, a ta je hrana otrovana”. Na Telegramov upit zašto je tražio vađenje uzorka pokojnikove krvi te da mu se preda epruveta, Kovačić je odgovorio kako to ne može komentirati. Na ponovljeni upit Telegrama da potvrdi ili demantira je li to učinio, te zamoljen da objasni je li svrha uzimanja uzorka krvi pokojnika vezana za mogući sudski postupak protiv bolnice ili liječnika, odgovorio je: ”Ne mogu ništa komentirati”.

Hrvoje Kovačić, inače, voditelj je Turističke zajednice u Lipiku, čiji je vlasnik Grad Lipik. U cijeloj toj krajnje neobičnoj priči, vrlo je čudno i ponašanje policije u Pakracu. Slučaj je policiji prijavio dr. Ambroš, no prema našim informacijama događaj uopće nije unesen u policijski sustav, kako to pravila nalažu. Telegramu je neslužbeno rečeno da se potencijalno radilo o dva kaznena djela: nasilničkom ponašanju (članak 323. Kaznenog zakona) i prijetnji (članak 139.).

Nakon smrti zahvate obavlja samo patolog

Iz Policijske uprave požeško-slavonske (u čijem je sastavu i Policijska postaja u Pakracu) na naš upit o događaju odgovoreno je sljedeće: ”Obavještavamo vas da je 27. travnja 2019. godine, oko 08.00 sati, Policijska postaja Pakrac, putem telefona, zaprimila obavijest dežurnog liječnika Opće županijske bolnice i bolnice hrvatskih veterana Pakrac, u kojoj je naveo da je dana 26. travnja 2019. godine, u večernjim satima, imao problema s članovima obitelji pacijenta koji je, tijekom njegovog dežurstva, preminuo u bolnici. Policijski službenici su u svezi navedenog događaja obavili obavijesni razgovor s osobom koju navodite u upitu te nastavljaju daljnje kriminalističko istraživanje u cilju utvrđivanja eventualnog počinjenja prekršaja ili kaznenog djela”.

Dvoje liječnika s kojima smo razgovarali (nisu iz Pakračke bolnice) reklo nam je kako nakon smrti pacijenta bilo kakav zahvat na tijelu pokojnika može obaviti isključivo patolog. Nakon nevjerojatnog događaja u Obrovcu, gdje je, u ambulanti obiteljske medicine, kao medicinska sestra radila psihički bolesna osoba koja nikada nije završila medicinsku školu, ovo je još jedan dokaz prilika kakve vladaju u hrvatskom zdravstvenom sustavu. Riječ je vjerojatno o jedinstvenom događaju: da medicinsko osoblje na zahtjev obitelji (ili zbog njihove prijetnje) vadi uzorak krvi pokojnika i sadržaj predaje članu obitelji.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više