Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Sindikalac koji tvrdi da nema ništa sa štrajkom u Čistoći sad u ime štrajkaša javlja da su odustali od četiri zahtjeva

Situacija s obustavom rada pomalo prelazi u sferu bizarnoga

25.01.2023., Zagreb - Radnici cistoce treci dan prosvjeduju u prostorijama cistoce i neizlaze na ulice. Photo: Matija Habljak/PIXSELL
FOTO: Matija Habljak/PIXSELL

U Čistoći traju pregovori između predstavnika gradske uprave, Zagrebačkog holdinga i radnika koji treći dan štrajkaju i odbijaju odvoziti otpad. Komunalci, između ostalog, traže povećanje koeficijenata za najniže plaćene radnike i vozače. Nabrojali su ukupno 11 zahtjeva za okončanje štrajka, a gradonačelnik Tomislav Tomašević pozvao ih je jutros da se vrate na posao jer je pet njihovih zahtjeva prihvaćeno, a o šest zahtjeva je Uprava Holdinga spremna pregovarati u najkraćem roku.

“Ako imate jedan dan jedan zahtjev, a drugi dan 11, gdje je kraj tome”, kazao je još jutros Tomašević. No, u međuvremenu predsjednik Novog sindikata Mario Iveković tvrdi da su radnici odustali od četiri zahtjeva.

“Radnici su ovdje, oni dok ne dobiju te koeficijente neće ići raditi. Govorio je gradonačelnik da je ultimatum 11 zahtjeva, što nije istina. Od četiri zahtjeva su odustali, i to četiri materijalna. Odustali su od povećanja osnovice 12 posto, od dodataka na uvjete rada, i ostali su samo na tim koeficijentima”, rekao je Iveković za Media servis.

‘Sindikati ovo nisu organizirali’

Iveković ističe da se radnici, ukoliko im se ne povećaju koeficijenti, ne misle vratiti na posao. Komentirao je i najavu Tomaševića da će Uprava Zagrebačkog holdinga prijaviti sudu nezakoniti štrajk radnika.

“Samo ne znam s kim i protiv koga. On je spominjao sindikate što je potpuno suludo i ponovno dokaz potpunog nepoznavanja situacije. Sindikati ovu akciju nisu organizirali, ova je akcija u startu bila organizirana i protiv sindikata koji nisu po razmišljanju radnika na vrijeme postigli dogovor i sklopili kolektivni ugovor. Sindikati su isto u nezavidnoj poziciji jer Uprava razvlači pregovore i odugovlači”, tvrdi Iveković koji, iako tvrdi da sindikati nemaju ništa sa štrajkom, odjednom u ime štrajkaša prenosi najnovije informacije.

“Uprava je sa Sindikatima potpisala prije skoro dvije godine sporazum da će sistematizaciju gdje se upravo donose ovi koeficijenti donijeti u roku od 3 mjeseca. Od toga je prošlo godinu i pol dana, danas gradonačelnik govori da Holding poštuje Kolektivni ugovor. To nije istina. Sporazum o sistematizaciji je dio Kolektivnog ugovora i nisu ga sklopili. Jednostavno nema sistematizacije i to je razlog ovog sukoba sada.”

‘U čemu je problem?’

Odgovornost je, tvrdi Iveković, i na samom Gradu. “Upravo se radi o tome da je tim odugovlačenjem, zlouporabom loših hrvatskih zakona, gdje mu je to omogućeno, Uprava, odnosno Grad Zagreb, sve to koristi da u protekle dvije godine nisu povećali materijalna prava radnika. On priča o nekim, silnim milijunima – oni su dali ljudima neke neoporezive primitke, ali kad je radnik na bolovanju ili ide u mirovinu, on ne zna za to. Tako da ustvari, ništa nisu riješili”, kazao je.

Iveković je poručio da bez dogovora s Upravom nema povratka na ulice. “I oni isto žele da se ovo završi što prije, ali naravno da neće odustati. Pa plaća im nije dizana 10 godina, u čemu je problem?”, pita se Iveković.

Podsjetimo, Tomašević je ranije danas rekao da će Uprava Zagrebačkog holdinga prijaviti sudu nezakoniti štrajk radnika Čistoće. Ako se vrate na posao, sankcija za radnike neće biti, a njihove plaće za vrijeme nezakonitog štrajka trebaju snositi sindikati, poručio je.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više