Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Sindikalist o strojovođi zbog kojeg je jutros kasnio vlak: 'Jako mu je žao i neugodno. Zaspao je, to je ljudski'

Prozvao je HŽ Putnički prijevoz da su im 'isplativije' ovakve situacije nego osigurati rezervne ljude

FOTO: Screenshot RTL

Vlak iz Križevaca za Zagreb jutros je krenuo 77 minuta kasnije od vremena predviđenog voznim redom jer je strojovođa zakasnio na posao, potvrdili su ranije danas iz Hrvatskih željeznica Telegramu. Inače, taj vlak kreće iz Koprivnice, ali zbog radova na pruzi, od te stanice do Križevaca voze autobusi.

I strojovođa je autobusom, zajedno s putnicima, trebao stići do Križevaca, a bez njega putnici nisu mogli ući u vlak. Posljedično, neki od njih i sami su zakasnili na posao.

“Njemu je beskrajno žao. Radi se o vrlo mladom kolegi, vrlo dobrom strojovođi, odgovornoj osobi, primjernom radniku. Stvarno mu je jako žao, bilo mu je jako neugodno”, rekao je za RTL dopredsjednik sindikata strojovođa Hrvatske Dalibor Petrović.

‘Isplativije im je riskirati nego osigurati rezervne ljude’

Iz HŽ-a putnicima poručuju da će im vratiti novce za kartu dodajući da se putnici trebaju mailom javiti na reklamacije@hzpp.hr. O sankcijama za strojovođu, pak, još odlučuju.

Petrović navodi da strojovođe svako jutro pokrenuo 300 vlakova, pa da su ovakve situacije “neminovne”. “HŽ Putnički prijevoz je odlučio da im je isplativije riskirati jednom u 5 godina da mu strojovođa zaspe i ne dođe na posao, što je ljudski, nego osigurati svaki dan 2 – 3 sata čovjeka da imamo u jutarnjim situacijama za rezervu. Kolega je danas zaspao, a sutra će možda netko imati prometnu na putu za posao”, rekao je Petrović.

Iz sindikata se pitaju i zašto nitko nije nazvao strojovođu, jer se trebao prijaviti na posao već u pet sati. Iz Putničkog prijevoza se za učestala kašnjenja opravdavaju dugotrajnim radovima HŽ Infrastrukture.