Politika & Kriminal

Sindikalisti objavili: u ponedjeljak štrajkaju škole u pet županija na sjeveru Hrvatske

Jučer je u srednjim školama štrajkalo 84,94 posto zaposlenika, u osnovnim 85,37

Za još važnih vijesti, istraga i analiza pretplatite se na Dnevni Telegram newsletter.

Nakon što se izvrsnim odazivom svog članstva u drugom danu štrajka u osnovnim i srednjim školama pohvalio sindikat Preporod, javnosti su se obratili i predstavnici Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske te Sindikata hrvatskih učitelja.

Na početku konferencije Branko Mihalinec se osvrnuo na priopćenje koje je, kako je kazao, jučer objavljeno na Hini, a u kojem se tvrdi da Mihalinec obmanjuje javnost kada kaže da Vlada nije ulagala u obrazovanje. “Vlada je poslala priopćenje gdje se govori o tome koliko je uloženo u obrazovanje, a u cijelom tom priopćenju govori se koliko je uloženo u javne službe. Budući da je sustav obrazovanja najveći, taj dio i jest najveći”, ustvrdio je Mihalinec. “A je li dala nešto posebno za radnike”, pitao je potom i podsjetio kako je jedino povećanje ono povećanje koeficijenta u svibnju u posebnim ustanovama za djecu s teškoćama.

Krtica u redovima sindikata

“I dalje stojim pri tome da Vlada u ljude nije ulagala ništa, a da je u sve popratne sadržaje ulagano iz fondova EU. Ako je Vlada ulagala u ljude molim da se napiše novo priopćenje s tim podacima”, pojasnio je Mihalinec.

Branko Mihalinec je rekao kako danas, prvi dan cirkularnog štrajka ne radi 88,17 posto u srednjim školama. Potom je kazao kako naokolo kola novi raspored štrajka za idući tjedan “od neke krtice kojih uvijek ima”, te da će zbog toga o rasporedu škola koje neće raditi u ponedjeljak govoriti nešto kasnije. Potom je riječ prepustio svojoj kolegici iz Sindikata učitelja Sanji Šprem koja je izvijestila kako u osnovnim školama danas štrajka 89,65 posto, s tim da to nisu konačni rezultati jer svi podatci nisu obrađeni.

U štrajku sjever Hrvatske

“Iz dana u dan pojavljuju se sve veći pritisci. Stižu priče kako cirkularni štrajk izaziva kaos među učiteljima, roditeljima. Nikakvog kolapsa nema, ja ne razumijem zašto bi ga bilo. U osnovnim školama štrajkalo je 85,37 zaposlenika. Današnji dan je još bolji nego jučer. Očito cirkularni štrajk ima i jedan dobar element, a to je da su učitelji spremni se boriti za svoj status. Ukupan podatak danas, je, u Splitu je trenutno obrađeno 56 od 90 škola jer Carnet ima problema, 89,65 posto zaposlenih. Varaždinska županija ima bolji rezultat nego jučer, Dubrovačko-neretvanska je nešto lošija nego jučer”, rekla je Šprem.

Nakon Šprem, Mihalinec je naknadno kazao kako će u ponedjeljak u štrajku ipak biti pet županija, te da će biti obuhvaćen kompletan sjever Hrvatske. U štrajku će tako biti škole u Krapinsko-zagorskoj, Zagrebačkoj, Virovitičko-podravskoj, Koprivničko-križevačkoj i Bjelovarskoj županiji. “Pošto već ionako kolaju sad ti podaci za ponedjeljak nećemo ih mijenjati da ne zbunjujemo naše ljude koji su se pripremili”, kazao je Mihalinec dodajući kako će u ponedjeljak donijeti novi raspored za utorak ili možda nekoliko dana. Sindikalisti očekuju da će u ponedjeljak štrajk biti bolji jer su mnogi nastavnici na putovanjima i organiziranoj naobrazbi.

Podrška javnosti

Oboje sindikalista iznijelo je i najnovije ukupne podatke jučerašnjeg štrajka pa je tako u srednjim školama štrajkalo 84,94 posto zaposlenika, a u osnovnim školama 85,37 zaposlenika. Govorili su i o podršci te problemu e-dnevnika. “Podrška jedne bake koja čuva troje djece me toliko raznježila. Rekla mi je da izdržimo još mjesec dana ako treba jer će ona čuvati djecu”, kazala je Šprem govoreći o podršci sindikatima. Dodala je kako u ovom štrajku, osim napada Vlade, nije doživjela još ništa negativno.

Također je kazala kako će Ministarstvo morati malo prilagoditi e-dnevnik da bi se znalo što u ovakvim situacijama u njega upisati. “Ne samo da se piše nastavni ili nenastavni dan nego da se u njega može upisati štrajk, jer je on ustavno pravo”, kazala je dodajući da je uređivanje e-dnevnika sada prva domaća zadaća Ministarstva u školi za život. “Jer ovaj štrajk će trajati i trajati tako dugo dok Vlada ne razmisli da li im je nered potreban”, zaključila je Šprem.

Otkrijte još članaka kao ovaj u Telegramovim newsletterima

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu