Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Sindikalni šef ZET-a nakon sastanka: 'Nova vlast nam želi uzeti božićnice i nagrade. Ne dolazi u obzir'

Tvrdi je da je današnji sastanak sa šefom Uprave Holdinga bio 'nestvaran'

FOTO: Screenshot RTL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević nedavno je otkrio da je dug Zagreba 8,2 milijarde kuna te da od toga Zagrebački holding duguje 4,9 milijarde. Kako bi se krenulo u rješavanje problema zagrebačko vodstvo sastalo se s čelnicima 19 sindikalnih organizacija koje djeluju unutar Holdinga.

Šef Sindikalista ZET-a Dražen Jović, koji je danas bio na sastanku, prepričao je za RTL detalje razgovora. Tvrdi kako je današnji sastanak sa šefom Uprave Holdinga Ivanom Novakovićem bio “nestvaran” u odnosu na jučerašnji s gradonačelnikom Tomaševićem. Kaže da je Tomašević garantirao poštivanje radničkih prava i odredbi kolektivnog ugovora dok je danas jedan od prvih prijedloga bio odricanje od novčanih nagradi (u iznosu od 2500 kuna) i božićnica (u iznosu od 1250 kuna).

‘Radnicima žele oduzeti 30 milijuna kuna’

“Sindikati su jasno poručili da ne dolazi u obzir smanjivanje radničkih prava”, rekao je Jović dodavši da su božićnice i novčane nagrade za radnike minimalne u usporedbi s proračunom Holdinga. “Ako govorimo o grupi Zagrebačkog Holdinga, govorimo o 30 milijuna kuna. Kada znamo da je to 30 milijuna kuna u odnosu na proračun Holdinga od 4 milijarde kuna, pomalo i nestvarno zvuči da je jedan od prvih poteza nove Uprave da se radnicima oduzme 30 milijuna kuna”, izjavio je.

Jović vjeruje da bi moglo doći do poskupljenja usluga u Zagrebu, a oko poskupljenja karata ZET-a rekao je: “Moramo se dogovoriti želimo li da karte ostanu u prihvatljivim iznosima, a ne da se stalno manipulira s iznosom subvencije. Jednom govorimo da je ZET gubitaš i da mu treba ukinuti subvencije, a to je drugi naziv za izvršenje obveza usluga koje su radnici ZET-a pružali građanima. Konačnu cijenu će morati odrediti gradonačelnik, ali vjerujem da će morati u budućnosti doći do povećanja zbog poskupljenja naftnih derivata ako ostane situacija kakva je”, zaključio je.

Premalo operativnih radnika, previše savjetnika

Jović uvjerava da je moguće iz ove krize izaći bez otpuštanja radnika. “Ali nije moguće izaći bez da se završi reorganizacija i sistematizacija radnih mjesta u Zagrebačkom holdingu i ostalim trgovačkim društvima u vlasništvu Grada Zagreba, gdje ćemo pokazati da na određenim visoko plaćenim rukovodećima mjestima imamo viška zaposlenih”, rekao je.

Napomenuo je kako kronično nedostaje operativnih radnika, poput čistača na ulicama, radnika u Zrinjevcu i vozača u ZET-u te da problem predstavljaju savjetnička mjesta, pomoćnici, stručni suradnici i druga slična radna mjesta. Dodao je kako godinama traže sistematizaciju i reorganizaciju koja bi ukazala na taj nedostatak radnika i višak zaposlenih na rukovodećim mjestima.

 

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više