Politika & Kriminal

Sindikat nakon sastanka u Ministarstvu: 'Covid potvrde su OK dok će poslodavac plaćati testiranje'

Istaknuli su da su raspravljali o gorućim problemima u zdravstvu i da su najbliži rješenju oko koeficijenata

FOTO: Screenshot Index/Facebook

Nakon današnjeg prosvjeda dijela zdravstvenih radnika ispred Vrhovnog suda u organizaciji Sindikata medicinskih sestara/tehničara zajedno, okupljeni su se uputili do Ministarstva zdravstva gdje su ih primili predstavnici ministarstva.

Zdravstveni djelatnici su na prosvjedu ukazivali na probleme u struci navodeći neadekvatno plaćen prekovremeni rad i rad blagdanima, sistematizaciju radnih mjesta, beneficirani radni staž, rad izvan kompetencija i priznavanje visokoškolskog obrazovanja. Govorili su i o ucjenjivanju cijepljenjem, misleći pritom na uvođenje obveznih covid potvrda za zdravstvene djelatnike od 1. listopada.

Nakon sastanka Gordan Žanić, ravnatelj Uprave za financijske poslove i javnu nabavu ministarstva zdravstva, rekao je da je sastanak bio konstruktivan. Istaknuo je kako su utvrdili probleme koje tište predstavnike Sindikata i da će im na sljedećem sastanku vodstvo ministarstva dati konkretne rokove za neke od njih. “Dotaknuli smo se covid potvrda. Nikoga Vlada ne sili da se cijepi, a covid potvrde uvodimo, jer moramo zaštititi naše djelatnike i pacijente”, rekao je Žanić.

Najbliži dogovoru oko koeficijenata

Žanić je naglasio kako će na početku Ministarstvo moći financirati testiranje zdravstvenih djelatnika, ali da ne zna još točno koliko dugo će to činiti. Istaknuo je da su na sastanku došli bliže rješenju oko koeficijenata za medicinske sestre i tehničare te sanitetski prijevoz.

Riječ je zatim uzeo predsjednik Sindikata medicinskih sestara/tehničara zajedno Krunoslav Kušec. Smatra da je razgovor bio konstruktivan, ali je rekao kako su dobili samo obećanja koja su čuli i prije. Nada se da će se sljedeći tjedan sastati s ministrom Vilijem Berošem i početi rješavati brojne probleme u zdravstvu. “Moramo krenuti od nekud”, rekao je istaknuvši kako je sve manje i manje medicinskih sestara, koje rade za dvije osobe.

“Najbliže smo uredbi o koeficijentima i adekvatnom plaćanju rada blagdanom, ali to ćemo još s ministrom definirati idući tjedan”, istaknuo je Kušec, dodavši kako će biti i masovnijih prosvjeda ako će biti potrebno, ali da za sada idu s dijalogom.

‘Dok poslodavac plaća testiranje – sve je Ok’

Kušec je rekao da su se dotaknuli i covid potvrda. “Trošak će na početku biti na ministarstvu zdravstva. Ako će biti kakvih prisila ili prijetnji, Sindikat će reagirati. Posao Sindikata je da zaštiti sve članove, bili oni cijepljeni ili nje. Ne želimo da se rade podjele u zdravstvu na cijepljene i necijepljene. Ne želimo da nas tako klasificiraju. Ja sam se cijepio s dvije doze, ali tko nije, njegov je izbor i odgovornost”, rekao je.

“Mislim da je taj pristup prema zdravstvenim djelatnicima jako loš i odbija ljude od cijepljenja”, rekao je Kušec. “Dok je na poslodavcu da plaća testiranje, sve je OK. Kasnije ćemo vidjeti”, dodao je.

Naglasio je kako su iznijeli puno problema u zdravstvu istaknuvši kako nedostaje 4000 sestara zdravstvenom sustavu. Smatra da će ih se zadržati beneficiranim radnim stažom i poticati nove generacije da se zaposle. “Jedna sestra radi s 25 pacijenata”, naglasio je dodavši da treba pokrenuti ta goruća pitanja.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu