Politika & Kriminal

Sindikat nenastavnog osoblja u školama bjesni jer su ispali iz dogovora oko koeficijenta, predložit će novi štrajk

Tvrde da su iznevjereni

25.11.2019., Zagreb - Prosvjed prosvjetnih radnika pod nazivom Hrvatska mora bolje koji strajkaju vec gotovo mjesec dana zahtijevajuci povecanje placa uciteljima i nastavnicima. Glavni zahtjev strajkasa je povecanje koeficijenata slozenosti posla za 6,11 posto. 
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Školski sindikati suočili su se brojnim kritikama zbog toga što su s Vladom sklopili dogovor koji se percipira kao nepovoljan za nenastavno osoblje u školama. Prema ponudi koju su sindikati prihvatili jučer, učitelji i nastavnici dobit će traženo povećanje koeficijenata od 6,11 posto, dok će se nenastavno osoblje morati zadovoljiti povišicom kroz dodatke na plaću. O tome su se danas oglasili iz ATOS-a, sindikata administrativno-tehničkog osoblja, čiji su članovi nezadovoljni sporazumom koji su mnogi u javnosti već proglasili izdajom domara, kuharica, čistačica i ostalih zaposlenika škola koji u nastavi ne sudjeluju izravno.

“Prijašnjih tjedana svakodnevno smo zaprimali upite radnika zaposlenih na administrativno-tehničkim poslovima u školama i učeničkim domovima oko toga zašto mi kao Sindikat ne štrajkamo, zašto se ne pridružimo SHU, NSZSŠH… zašto??! Svi koji nas pitaju takva i slična pitanja jučer su dobili odgovor!”, stoji u priopćenju koji potpisuje Mario Jakša, predsjednika ATOS-a. Jučer se vidjelo koliko je sindikalno licemjerje, piše Jakša, koji se žali da je administrativno-tehničko osoblje izigrano.

Na referendumu su se izjasnili za koeficijente

„S razlogom se pitamo zašto smo mi drugačiji i zašto ne bismo i mi dobili povećanje plaća u vidu povećanja koeficijenata složenosti poslova!? Što smo to skrivili reprezentativnim sindikatima da nas ignoriraju i ugovaraju nam nekakve dodatke, a ne žele cijeniti naš rad kroz koeficijente složenosti poslova? Zašto mi koji odrađujemo najvažnije poslove u školi ne vrijedimo kao i nastavno osoblje i zašto mi nemamo dostojanstvo?”, stoji u ATOS-ovom priopćenju.

Napominje se da su se svi zaposlenici škola, uključujući i članove ATOS-a, na referendumu izjasnili da ne žele povećanje plaće kroz dodatke već isključivo kroz koeficijente. Osim toga, iz ATOS-a se pozivaju i na početni prijedlog dva velika školska sindikata koja su vodila štrajk, Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, u kojem se tražilo povećanje koeficijenata složenosti poslova za sve radnike koji rade u odgojno-obrazovnim ustanovama.

ATOS predlaže štrajk

„Naravno, od tog prijedloga se očito vrlo brzo odustalo pa se sada, kada će nastavno osoblje dobiti željeni koeficijent, izjave čelnika sindikata svode na to da spremačice, domari i dugi za nikime ne zaostaju, a nastavno osoblje zaostaje, a za sve ostale da nije moguć rast koeficijenata bez da raste koeficijent složenosti poslova svima u javnim i državnim službama, što je totalni apsurd! Naravno da tehničko osoblje itekako zaostaje i treba im veći koeficijent, u suprotnom nameće se pitanje tko će uopće raditi s tako malom plaćom na tim mjestima u školama!”, piše u priopćenju. Dodaje se i da se morao ugovoriti i veći koeficijent za administrativne i računovodstvene referente te ekonome.

U priopćenju se napominje da je ATOS tražio da sudjeluje u pregovorima, ali to im nije omogućeno, a sada im se čini i da je jasno zbog čega. „Nakon analize cjelokupnog stanja i nakon što proučimo cjelokupnu dokumentaciju te provedemo zakonom i statutom propisane radnje, vodstvo Sindikat ATOS će članstvu predložiti štrajk kao mjeru zaštite dostojanstva i poboljšavanja položaja administrativno-tehničkog osoblja koje radi u školama i učeničkim domovima”, stoji na kraju priopćenja.

Nastavite čitati