Politika & Kriminal

Sindikat objavio da Holding namjerava otpustiti trudnice i roditelje djece s teškoćama. Izvor demantira i tvrdi da je došlo do zabune

Javio se i zastupnik SDP-a Renato Petek koji kaže da SDP nije upoznat s navodnim planom Uprave Holdinga

Sindikat Zagrebačkog holdinga danas je na Facebooku objavio kako su od Uprave dobili dokument od 45 stranica u kojem se navodi kako je od 5163 radnika zaposlenih u tom gradskom mega poduzeću njih 544 višak.

Da viška, nastalog za mandata bivšeg gradonačelnika Milana Bandića ima, Sindikati ne poriču, ali ipak ih je šokirao zahtjev Uprave unutar dokumenta pod točkom 6., u kojem od njih traže suglasnost da se u njega uvrsti 30 radnika koji su unutar “zaštićene skupine”.

Riječ je o skupini u koju ulaze trudnice, osobe koje koriste rodiljni, roditeljski, posvojiteljski dopust, majke koje su na dopustu jer doje ili roditelji koji rade s polovicom radnog vremena ili polovicu punog radnog vremena radi pojačane brige i njege djeteta ili njege djeteta s težim smetnjama u razvoju. Telegram je dobio uvid u popis i na njemu se nalaze imena i prezimena 28 zaposlenica i 2 zaposlenika.

Prijedlog Uprave Holdinga socijalnim partnerima (sindikatima) o uvrštavanju radnika iz zaštićene skupine u popis osoba za koje se traži suglasnost za uvrštavanje u višak
Popis onih unutar zaštićene skupine radnika kojima Uprava želi dati otkaz kao kolektivnom višku

‘Prvo sistematizacija pa onda suglasnost’

Predsjednik Sindikata Zagrebačkog holdinga-ZET Zagreb Dražen Jović za Telegram kaže kako tu suglasnost neće potpisati dok se ne ispune ostale pretpostavke, a to su prije svega završetak reorganizacije i sistematizacije, poštivanje ranije potpisanih sporazuma s Upravom, revizija svih ugovora s vanjskim tvrtkama te predstavljanje konkretnog plana poslovanja.

“Tražimo da se poštuje neka konkretna procedura, a ne da se kreće od čistačica, domara, zaštitara te da utvrdimo što to spada u administraciju i tko je višak. Što smo zavrtjeli kocke pa da je onda ispao taj broj zaposlenih?”, pita se Jović.

Tvrdi i kako Uprava Holdinga može „potezom pera“ napraviti sistematizaciju svih radnih mjesta iznad koeficijenta 4.2, (radna mjesta savjetnika, pomoćnika, rukovoditelja, koordinatora, voditelja) te se tako riješiti visoko plaćenih radnih mjesta za koje sindikati tvrde da su prioritet.

Petek tvrdi da SDP nije konzultiran

Ubrzo nakon sindikata na Facebooku se oglasio i SDP-ov zastupnik u zagrebačkoj skupštini Renato Petek koji je taj potez Uprave Zagrebačkog holdinga nazvao “sramotnim” i “skandaloznim” te ih prozvao zbog izostanka empatije i osjetljivosti prema zaposlenim trudnicama, rodiljama i osobama koje skrbe za djecu s teškoćama koje žele otpustiti. Kaže kako SDP nije bio upoznat niti konzultiran oko plana otpuštanja te da aktualna gradska vlast u nekim segmentima prema javnosti komunicira lošija nego u vrijeme Bandićeve administracije.

“Brojni su građani očekivali i dali bi snažnu potporu rješavanju radnih mjesta onih koji su došli na njih po babi i stričevima, za ona mjesta koja su izmišljena za prijatelje i političke partnere, koordinatore ničega, voditelje projekata koji ne postoje itd. sve na brutalnim plaćama i s koeficijentima daleko iznad 4,2, za što se treba dobiti suglasnost sindikata pri zapošljavanju. A sada je jedan od ciljeva savjetovanja riješiti se trudnica i majki koje brinu za djecu s teškoćama u razvoju”, piše Petek u objavi.

Telegram je zatražio objašnjenje ovog poteza od Uprave Zagrebačkog holdinga i administracije gradonačelnika Tomislava Tomaševića te ćemo ga objaviti čim ga dobijemo. Od izvora unutar Grada doznajemo kako je riječ o nesporazumu ili namjernoj krivoj interpretaciji koja proizlazi iz toga da je zakonom definirano da se reprezentativne sindikate mora pitati smije li se zaštićene skupine uopće uvrstiti u popis kako bi se potom pregovori mogli nastaviti.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu