Sindikat Preporod ponudu Vlade daje učiteljima na referendum: ‘Ako ju odbiju, nećemo potpisati’

 Rezultati izjašnjavanja njihovih članova trebali bi biti poznati u srijedu

ZADNJA IZMJENA: pro 3, 2019
Foto: N1

Većina školskih sindikata jučer je službeno potvrdila kako posljednju ponudu Vlade ne planiraju svojim članovima dati na referendum. No, sindikat Preporod još je jučer najavio da će pitati svoje članove pristaju li na ponudu prije nego s Vladom potpišu sporazum. Rezultati izjašnjavanja njihovih članova trebali bi biti poznati u srijedu, a predsjednik Preporoda Željko Stipić kaže kako će sindikalno vodstvo obiti sporazum ako ga njihovi članovi ne podrže.

Stipić je to pojasnio u intervjuu za N1. “Neki će reći da je štrajk gotov, ali nama je važno da vidimo što članovi misle. Uvijek smo inzistirali da se dokument ne potpisuje dok ne kažu što misle oni na koje se odnosi”, kazao je. “Ako članstvo kaže da je prihvatljivo, onda ćemo potpisati. Ako odbiju, nećemo potpisati. Dobili su priliku, mi smo bili dosljedni, a mi ćemo znati je li to bio isforsiran sporazum”.

Izjednačavanje nastavnog i nenastavnog statusa

Analizirajući dogovor Vlade i sindikata, Stipić je kazao kako je njegova slaba strana razdvojeno nastavno i nenastavno osoblje. “Cijelo vrijeme se ističe da su dobili isto na različite načine, ali to baš nije točno. Ako se pretvori postotak koeficijenta u dodatak, onda vam je 6,12 ustvari 6,94. Jednoj spremačici i tih 35 kuna je puno”, kaže Stipić. “Stalno smo isticali da nećemo jednu nepravdu zamijeniti jednom novom. A evo, barem smo jednu nepravdu stvorili”.

Stipić kaže da ne vodi brigu oko toga je li premijer poražen ili ne, samo zna da zaposlenici nisu dobili sve što su očekivali. Problem je, kaže, to što su sadašnji rezultat dobili nakon dugotrajnog štrajka koji će morati nadoknaditi. “To sigurno nije ni pobjeda sindikata i to se vidi po reakcijama naših članova i nečlanova. Ono što čujemo s terena, ima ozbiljnog nezadovoljstva”, rekao je.

Na pitanje što misli o najavama nekih članova da će napustiti sindikate, kaže kako bi si time nanijeli veliku štetu. “Ako bi došlo do masovnijeg izlaženja iz sindikata, to smatram autogolom i nanošenjem štete samom sebi. Nakon štrajka život ide dalje i problemi će ostati. I ako netko misli da ćemo ih lakše rješavati ako ne budemo sindikalno organizirani, jako griješi”, zaključio je.

Zdravka Grund
Telegram autor
1772 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program