Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Sindikat strojovođa teško optužuje HŽ: ‘Imamo čvrste dokaze da u trenutku nesreće signalizacija nije radila’

Za sutra su najavili konferenciju za medije

11.09.2022., Novska, Rajiv - Sudar teretnog i putnickog vlaka kod mjesta Rajic kod Novske u kojem je smrtno stradalo vise osoba Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL

Dok se čekaju rezultati istrage teške željezničke nesreće kod Novske, u kojoj su poginule tri osobe, iz Sindikata strojovođa stižu ozbiljne optužbe na račun HŽ-a.

“Imamo čvrste i neoborive, provjerene i lako provjerljive dokaze da signalizacija između kolodvora Okučani i mjesta udara nije radila i nikako nije mogla pružati prave informacije strojovođi, po kojima bi on donosio odluke sukladno propisanim procedurama. Također, dokazi upućuju na to da je u trenutku otpreme vlaka iz Okučana singalizacija već tada bila nefunkcionalna”, kazao je Dalibor Petrović, dopredsjednik sindikata Strojovođa Hrvatske za RTL.

Dokaze će, kaže, pokazati sutra na konferenciji za medije. Istovremeno, iz HŽ Infrastrukture za RTL kažu kako je istraga još u tijeku te da ne mogu davati nikakve izjave o signalizaciji.

Puno proturječnih izjava

Podsjetimo, kontradiktorne informacije o okolnostima nesreće počele su se u medijima pojavljivati prvo jutro nakon sudara. Neki mediji tako su objavili tvrdnje neimenovanog izvora kako je strojovođa putničkog vlaka, koji se zabio u teretni, prije nesreće uredno upozoren da mora dramatično usporiti, no iz nekog razloga on to nije učinio.

Zatim su iz HŽ Infrastrukture rekli da su “signalno sigurnosni uređaji bili ispravni”, a uskoro ih je demantirao šef Sindikata strojovođa Nenad Mrgan, rekavši da su “svi signalni uređaji već nekoliko dana u kvaru”. Danas je njegov zamjenik bio još oštriji u negiranju navoda HŽ Infrastrukture.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više