Politika & Kriminal

Sindikat za stražare traži dodatak za iznošenje Pernara iz Sabora. OK, nisu skroz ozbiljni, ali argumenti im stoje

U ironičnom priopćenju sindikat upozorava na realan problem

Nakon što je saborska straža sinoć ponovo imala posla s iznošenjem Ivana Pernara iz sabornice, jutros su se iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske požalili na uvjete rada. Medijima su poslali priopćenje u kojem piše kako od predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića traže „dodatak za iznošenje Pernara iz Sabora“. I, zapravo, imaju legitimno objašnjenje za svoj zahtjev: tijekom sjednica na kojima sudjeluje Pernar, saborska straža izložena je posebnim uvjetima rada u vidu podizanja, nošenja i spuštanja tereta s nepredvidljivom autonomnom voljom.

U priopćenju se pozivaju na pravilnik o zaštiti na radu pri ručnom prenošenju tereta. “Sukladno Pravilniku, primjereni uvjeti pri prenošenju tereta su ako je držanje tijela pri prenošenju ergonomski primjereno, prostor za kretanje i hodanje dovoljno velik, tlo ravno i da teret ima primjereno hvatište”, pišu iz Sindikata i dodaju kako im takvi uvjeti pri prenošenju Pernara naprosto nisu osigurani. “Pri iznošenju Pernara iz Sabora nemoguće ih osigurati, budući da ga se prvo mora dohvatiti iz saborske klupe, u skučenom i stepenastom prostoru, pri čemu saborski stražari tijelo drže u položaju dubokog pretklona u kojem postoji opasnost od oštećenja leđa”, kažu.

Iz Sindikata kažu da su poluozbiljni

Dodali su i kako je, budući da im poslodavac zbog konfiguracije sabornice ne može ručno prenošenje tereta (Pernara) zamijeniti primjerenom radnom napravom, jedino rješenje se stražarima prizna dodatak za posebne uvjete rada u vidu “dodatka za iznošenje Pernara iz Sabora”. Napomenuli su i da bi se “dodatak trebalo postotno povećati u slučaju učestalog iznošenja nekog korpulentnijeg saborskog zastupnika, poput npr. Mire Bulja.

Čuli smo se kratko s glavnim tajnikom Sindikata Sinišom Kuharom koji nam kaže kako su u svom priopćenju, zapravo, poluozbiljni. “Na ironičan način želimo ukazati da se radi o nezgodnoj situaciji. Nije isto kada dižete vreću cementa ili kada nosite čovjeka.” Na pitanje je li se itko od saborske straže do sada žalio na tegobe rekao je da “za sada nije, ali da su reagirali sada jer je ovo postalo preučestalo i jer Pernara iznose van na gotovo svakoj sjednici.”

 

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu