Politika & Kriminal

Učitelji idu u opći štrajk dok ne dobiju veću plaću. Za ponedjeljak najavljen veliki prosvjed

'Ovo je sada novi snažan pritisak na Vladu da s nama sjedne za stol'

“Jučer je održana velika sjednica na kojoj je donesena odluka o nastavku štrajka na frontalni način. Ovo je sada novi snažan pritisak na Vladu da s nama sjedne za stol i počne rješavati ovu situaciju. Ovo je prvi dan štrajka koji se odvija pod velom prijetnje Vlade da neće plaćati dane provedene u štrajku, ali štrajk će trajati tako dugo dok ne postignemo svoj cilj”, rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec na konferenciji za medije čelnika školskih sindikata koji predvode štrajk u učitelja i nastavnika.

Mihalinec je najavio kako će sindikati, osim štrajka, svaki dan pokazivati svoju vidljivost. “Sutra ćemo našu vidljivost pokazati mini akcijom ‘Potrubi za obrazovanje’ tijekom zasjedanja Europske pučke stranke”, najavio je Mihalinec. “Cijela trasa će od Sheratona do Arene biti pokrivena našim članovima i transparentima ‘Potrubi za obrazovanje’. To je mini akcija koja daje Vladi znak da smo ovdje, a trajat će od 13 do 14 sati”, objasnio je sindikalni čelnik. „Čuli smo da će biti snajperisti na krovu, dronovi, helikopteri. Molimo ne pucajte u one koji drže transparente. To su učitelji”, dodao je Mihalinec.

Veliki prosvjed na Trgu bana Jelačića

U četvrtak sindikati organiziraju novi prosvjed na Trgu svetog Marka, otkrio je Mihalinec, a najavio je i da će se uskoro održati masovni prosvjed. „U ponedjeljak 25. studenog održat ćemo veliki prosvjed na Trgu bana Jelačića. Očekujemo ogroman broj zaposlenih u obrazovanju “, kazao je. „Ovo nije borba za 6,11 posto. Ovo je borba za dostojanstvo. Nitko neće Vlade RH. Tamo su isključivi krivci. Podršku dobivamo sa svih strana”, rekao je Mihalinec. Detalje o velikom prosvjedu na središnjem zagrebačkom trgu sindikati će otkriti na konferenciji za medije koju će održati sutra u 11 sati.

Sindikalist je još jednom naglasio da neće odustati, ali spremni su razgovarati s Vladom. “Mi nećemo pregovarati preko medija. Ako nas Vlada pozove, mi ćemo razgovarati. Koeficijent 6,11 nije ultimatum – to je naša početna pozicija. Sva je odgovornost na Vladi RH. Danas je 27. dan štrajka. Za stol smo prvi put sjeli prije 17 dana. Je li to normalno? Triput smo dosad sjeli za stol. Kad smo najavili ovaj generalni štrajk nitko nas nije pozvao za stol. Je li to normalno? Neka zabrane štrajk, ako to mogu”, poručio je Mihalinec. Dodao je i da sindikati imaju mehanizme kojima će se boriti protiv eventualne zabrane štrajka. “Ako uskrate jednu lipu nastavnicima koji su u štrajku, tada Vlada ima problem”, rekao je.

Nitko ne popušta

U ponedjeljak navečer potvrđeno je da će se do daljnjeg štrajkati u školama po cijeloj Hrvatskoj, a štrajk će trajati do ispunjenja zahtjeva ili postizanja dogovora s Vladom. Takvu odluku na referendumu su podržali i članovi sindikata Preporod. Iz tog je sindikata danas priopćeno da 94,09 posto onih koji su pristupili izjašnjavanju Vladinu posljednju ponudu smatra neprihvatljivom, dok se njih 91,04 posto slaže s nastavkom štrajka.

Jučer kasno navečer sindikatima je stigao neslužbeni odgovor iz Vlade. Zahtjevi sindikata usvojeni su u posljednjoj vladinoj ponudi, pa nema razloga za nastavak štrajka. Zbog toga neće biti novih ponuda, a štrajk neće biti plaćen nakon 15. studenog, stavovi su koji su pušteni iz Vlade. Inače, Vlada je sindikatima ponudila povećanje osnovice za 6,12 posto u idućoj godini, izradu analize plaća u javnom sektoru, u čijem su okviru i koeficijenti, te sporazum o dodatku na plaću od 2 posto ako Vlada do 30. lipnja ne izmijeni Uredbu o koeficijentima.

Sindikati traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto, kako ne bi zaostajali za drugim javnim službama. U štrajku prema cirkularnom modelu proveli su 26 dana, tako da je svaki učenik dosad izgubio šest dana nastave. Nakon najave sindikata da će se od danas u cijeloj zemlji štrajkati svakoga dana ministrica obrazovanja Blaženka Divjak sazvala je izvanrednu konferenciju za medije u 14 sati.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu