Politika & Kriminal

Sindikati će, kako tvrde, zbog najava iz Vlade opet tražiti zaštitu na sudu

Vlada je dala prijedlog o uskrati povećanja plaća državnim službenicima

28.01.2016., Zagreb - Novoimenovani ministri dolaze na prvu sjednicu Vlade. 
Ministra financija Zdravko Maric. 
Photo: Robert Anic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Vladin prijedlog da se produlji uskrata povećanja plaća po osnovi ostvarenih godina radnog staža državnim i javnim službenicima za 4, 8 i 10 posto na ostatak godine izazvao je nezadovoljstvo sindikata koji ističu kako je to “loša poruka sindikatima na samom početku mandata nove Vlade” i najavljuju da će ponovno zatražiti sudsku zaštitu.

Vlada je na svojoj prvoj sjednici u četvrtak predložila produljenje uskrate prava na povećanje plaće državnim i javnim službenicima, koja je bila na snazi do 31. prosinca 2015. godine, ističući da nema sredstava za to jer je u prvom tromjesečju država na privremenom financiranju, a morat će se smanjiti rashodi za zaposlene u državnom proračunu za preostalo razdoblje 2016. godine.

Produljenjem postaje trajna mjera

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske upozorava da je to u suprotnosti s rješenjem Ustavnog suda od 24. srpnja 2015. godine. Sindikati su tada tražili ocjenu ustavnosti Zakona o uskrati, pri čemu je Ustavni sud njihov prigovor ocijenio neosnovanim, ali je upozorio da bi svako daljnje produljenje te mjere bilo “ustavnopravno neprihvatljivo s aspekta zaštite načela vladavine prava, kao jedne od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske, a osobito načela pravne sigurnosti, pravne izvjesnosti i pravne predvidljivosti”.

Daljnjim produljenjem uskrata bi se pretvorila u trajnu mjeru s neizvjesnim rokom prestanka, te bi se dovelo u pitanje vjerodostojnost obnašanja vlasti i povjerenja građana u nju. Stoga je Vlada dužna planirati i osigurati sredstva u državnom proračunu za 2016. u iznosu dovoljnom za isplatu te povlastice, osim ako Vlada i sindikati u postupku kolektivnog pregovaranja ne postignu drugačiji sporazum, ističe Ustavni sud.

Sudski epilog

Konferencija za novinare NHS
Konferencija za novinare NHS PIXSELL/PIXSELL

Takvo postupanje Vlade, bez prethodnog pokušaja postizanja rješenja u postupku kolektivnog pregovaranja, stoga će sigurno imati sudski epilog, poručuje Sindikat državnih službenika.

Predsjednik sindikata Boris Pleša naglašava da je Vlada prije takvog poteza trebala razgovarati sa sindikatima, koji su uvijek spremni za socijalni dijalog, ali ne mogu prihvatiti jednostrane poteze poslodavca, u ovom slučaju predstavnika države.

Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) pozivaju Vladu da poštuje stajalište Ustavnog suda i odustane od produljenja Zakona o uskrati, kako bi sindikati “izbjegli potrebu za ponovnim preispitivanjem njegove suglasnosti s Ustavom, koja je nedvojbeno narušena”.

Loša poruka sindikatima

NHS naglašava kako je to izrazito štetna poruka nove Vlade o njezinom opredjeljenju za socijalni dijalog, kakav priliči demokratskoj zemlji i demokratskoj i europskim vrednotama opredijeljenoj Vladi. Ovaj način i postupak sasvim su sigurno kriva i loša poruka sindikatima na samom početku mandata nove Vlade, ističe NHS.

I Sindikat policije Hrvatske (SPH) traži da Vlada povuče svoj prijedlog i započne pregovore sa sindikatima, te podsjeća da je, osim uskrate naknade od 4, 8 i 10 posto, državnim službenicima i namještenicima od 2009. godine plaća smanjivana dva puta – za 6 posto i 3 posto.

Ne možemo se složiti sa stajalištem iznesenim na sjednici Vlade da smanjenje od npr. 10 posto plaće policijskom službeniku ne znači veliki teret, osobito ako uzmemo u obzir da plaća iznosi oko 3.500 kuna, ističe SPH.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu