Politika & Kriminal

Sindikati nisu zadovoljni premijerovom najavom povećanja plaća: 'Nastavljamo štrajk'

Premijer je danas najavio da će iduće godine, kroz tri faze, javnim službama podići plaću za 6,12 posto

Premijer Andrej Plenković danas je u Saboru najavio da će Vlada u idućoj godini ponuditi povećanje plaća od 6,12 posto svim državnim i javnim službenicima i da to planiraju učiniti kroz tri vala povećanja po 2 posto. Sindikati su odmah sazvali konferenciju za novinare kako bi obavijestili javnost da to nije ono što oni traže i da ne odustaju od štrajka.

Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske prvo je kazao kako je ovo prvi put da predsjednik Vlade daje ponude sindikatima preko saborske govornice. “Toga do sada u Hrvatskoj još nije bilo”, kazao je i dodao kako je premijer u potpunosti pritom ignorirao kako se vode pregovori o javnim službama i da su pokrenuti pregovori sa sindikatima iz državnog sektora.

“Ni jedna njegova rečenica ne rješava problem zbog kojeg već pet dana mi štrajkamo u školama”, kazao je potom Mihalinec ističući kako su upravo oni zatražili povećanje koeficijenta. “Povećanjem osnovice za sve jednako, naše zaostajanje u koeficijentima, koje smo istaknuli, nikako se ne smanjuje. Ne može se zaostajanje naših koeficijenata riješiti tako da se svima plaće povećaju jednako. To nije rješenje nepravde. Ovakav prijedlog ne rješava naš problem. Govorim u svoje ime i ime kolegice Sanje Šprem. Mi najavljujemo da se sutrašnji štrajk nastavlja”, kazao je Mihalinec navodeći prijašnji raspored.

‘Ovo je ponuda sindikatima javnih službi’

Također je kazao kako u slučaju da ne bude novih poziva i rješenja iz Vlade nastavljaju štrajk. “Ovo nije ponuda sindikatima u obrazovanju već u sindikatima javnih službi. Ovo je također jedan novi oblik socijalnog dijaloga koji je za nas potpuno neprihvatljiv”, kazao je Mihalinec dodajući kako ni u javnim službama vjerojatno to isto neće dopustiti jer bi to značilo da su njihovi postojeći pregovori sada završeni.

Predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radeka kaže da je iskorak u smislu povišice plaća pohvalan, ali nedovoljan te da će njegov sindikat svoj stav iznijeti u daljnjim pregovorima. “Žao nam je što Vlada nije odgovorila na naš zahtjev koji smo uputili u ponedjeljak da se napravi usklađivanje. Tako i mi danas upućujemo zahtjev za štrajkom”, kazao je Radeka.

‘Premijerov prijedlog politikantski i opasan’

“Izrazio bih iznenađenje da je jedan premijer nudi više nego što sindikati traže, ja to još nisam doživio u ovih 30 godina. Ovih 2 plus 2 plus 2, to je super prijedlog za pregovore o osnovici”, rekao je Ribić koji je podsjetio na pregovore zadnjih godina. Dodao je kako u njegovom sindikatu to doživljavaju kao startni prijedlog za pregovore o osnovici.

Ribić je kazao kako je premijerov prijedlog politički i politikantski, vrlo nekorektan i opasan te da poluupućenoj javnosti odašilje poruku da je sindikatima izašao u susret, a nije. “Za to se može zakačiti njihov politički partner. Vidjeli smo Batinića danas”, kazao je Ribić dodajući kako je premijerov prijedlog za sindikate opasan. Ribić je kazao kako pozivaju u štrajk sve zaposlenike u svom sustavu, ali je posebno naglasak na nenastavnom osoblju. “Vjerojatno će biti u srijedu ili četvrtak”, kazao je Ribić.

Veliki štrajk učitelja i profesora traje već pet dana. Predsjednik Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec ranije danas kazao je kako se štrajk u školama u Zagrebu odvija zadovoljavajuće te je poručio Vladi da ih ne poziva na razgovore ako će nuditi povišicu manju od 6,11 posto, kako su i tražili. Pritom je istaknuo kako sindikati ne pristaju na cjenkanje, te da će u četvrtak objaviti kako će nastaviti štrajk budući da nemaju osjećaj da će se uspostaviti socijalni dijalog.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu