Sindikati su opet na Markovom trgu; odbili su ponudu Vlade s 99 posto glasova, od utorka ide još žešći štrajk

Aladrović je jučer rekao da je Vlada štrajkašima dala svoju posljednju ponudu

ZADNJA IZMJENA: stu 14, 2019
Foto: Screenshot N1

Predstavnici Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u Srednjim školama vratili se na Markov trg. Kako su jučer najavili, tamo bi trebali dijeliti letke kojima saborske zastupnike pozivaju da ne prihvate proračun za 2020. godinu, u kojem nema osiguranih sredstava za povećanje plaća zaposlenih u školama.

Izjavu novinarima danas je pred Saborom dao Branimir Mihalinec, koji kaže da su štrajkaši gotovo jednoglasno odbili ponudu Vlade o kojoj su se izjašnjavali na referendumu. “Naši privremeni rezultati govore da je ta ponuda odbijena sa 99 posto glasova”.

Na pitanje tko će plaćati štrajk, Mihalinec je rekao da će o tome odlučiti Vlada. Sindikalni čelnik još se jednom osvrnuo na ponudu koju je štrajkašima jučer iznijela Vlada. “Ponuda govori o Vladi i njezinom odnosu prema zaposlenima u odgoju i obrazovanju, ali i prema cijeloj javnosti. Ovo je 25. dan štrajka, a Vlada se nije pomaknula s mjesta”, zaključio je Mihalinec.

Na jučerašnjoj konferenciji za medije sindikati su naglasili da posebno apeliraju na zastupnike HNS-a i Milana Bandića, koji su ranije tvrdili da čvrsto podržavaju zahtjeve prosvjetara. “Mi apeliramo na njih, da glasaju prema savjesti i ne pristaju na ono na što su njihovi čelnici pristali radi čuvanja fotelja”, kazao je jučer Branimir Mihalinec, predsjednik srednjoškolskog sindikata.

Sindikati razočarani posljednjom ponudom

Štrajk je danas ušao u 25. dan, a nastave neće biti u Virovitičko-podravskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji. Sutra se štrajka u Bjelovarsko-bilogorskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji te u Gradu Zagrebu. Sindikalne aktivnosti za idući tjedan sinoć je najavio Mihalinec.

“U ponedjeljak 18. studenoga sigurno neće biti niti prosvjeda, niti štrajkaških aktivnosti zbog pijeteta prema žrtvama Vukovara i Domovinskog rata. Taj dan će nastavnici štrajkati dostojanstveno u svojim školama, zapaliti svijeće u zbornicama u spomen svima onima kojima treba odati pijetet. Od utorka, naravno, žešće nego što je bilo danas”, rekao je Mihalinec na HTV-u.

Školski sindikati odbili su ponudu koju im je Vlada iznijela na sastanku održanom jučer popodne u Ministarstvu rada. Sindikalni čelnici nezadovoljavajućom su ocijenili ponudu koja se sastojala od povećanja osnovice za 6,12%, izrade analize cjelokupnog sustava plaća u javnom sektoru, u okviru koje bi se trebao razmotriti i koeficijenti složenosti poslova zaposlenih u prosvjeti, od potpisivanja Sporazuma o dodatku na plaću u obrazovanju i znanosti prema kojem bi svi zaposlenici u sustavu obrazovanja dobili dodatak od 2% na plaću ako do 30. lipnja 2020. ne bude izmijenjena Uredbu o koeficijentima, te prijedloga da se učiteljima platiti dane u štrajku do 15. studenog.

“Nismo ni ljuti niti bijesni, mi smo razočarani. Ova Vlada je kočničar svih reformi. I dalje je 90 posto ljudi u štrajku, a nakon ovoga bit će ih još i više. Ovakvo poniženje prosvjetari nisu još dobili niti od jedne Vlade. Naravno da nismo potpisali ovakvu ponudu”, bio je Mihalinčev komentar na ovakvu ponudu.

Vlada je dala konačnu ponudu

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović kazao je da je to bila konačna ponuda Vlade. „Uz prihvaćanje ovakve ponude, govorimo o povećanju između 1300 i 1600 kuna, što smo sindikatima prikazali. Pokazali smo svoju obvezu da ćemo za 2% i 6% kroz osnovice podići osnovicu svim profesorima i učiteljima u osnovnim i srednjim školama. Traženje što se tiče visokog obrazovanja, za nenastavno osoblje i određene segmente nastavnog osoblja, i to smo stavili u primjerak sporazuma”, rekao je ministar.

Ostali sindikalni vođe složili su se s Mihalincem, pa je tako Ana Tuškan iz Sindikata hrvatskih učitelja kazala da ponudu vlade smatra sramotnom. „Prema njenom mišljenju tu se radi o Igri prijestolja na hrvatski način, ali kako kaže, s lošom glumačkom postavom, lošim scenaristima, zato jer nisu uspjeli uvjeriti hrvatsku javnost u ispravnost njihovih postupaka. Štrajk se nastavlja”, kazala je Tuškan. Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić kazao da mu nije jasno zašto ih je Vlada uopće pozvala na sastanak. „Ovo je pokušaj da se ljude, štrajkaše, pregovarače – ponizi”, konstatirao je Ribić, javlja HRT.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2028 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program