Sindikati su se razišli: Preporod će Vladinu ponudu dati svojim članovima na referendum

'Mi u Preporodu smatramo da je jadna svaka ona organizacija koju može ugroziti izjašnjavanje njenih članova'

ZADNJA IZMJENA: pro 2, 2019

Članovi sindikata Preporod će o prihvaćanju Vladine ponude sindikatima koji vode štrajk učitelja i nastavnika odlučiti na referendumu, kazao je čelnik Preporoda Željko Stipić za N1. Od 21 člana Glavnog vijeća sindikata, šest ih je bilo protiv izjašnjavanja, a 15 za provedbu izjašnjavanja, otkrio je Stipić. Izjašnjavanje će biti provedeno sutra ili prekosutra.

Danas u 14:30 sati nastavljaju se pregovori između Vlade i školskih sindikata. Telegram je neslužbeno doznao da Vlada namjerava prihvatiti zahtjev štrajkaša za povećanje koeficijenta složenosti poslova, ali ne jednokratno, i ne za sve zaposlenike u odgoju i obrazovanju. No, izgleda da su među sindikatima izbile trzavice oko načina na koji bi se trebalo odlučiti o prihvaćanju te Vladine ponude. Šef Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić jutros je rekao da sindikati novu Vladinu ponudu ne namjeravaju ponuditi na izjašnjavanje svojim članovima.

“Sindikat hrvatskih učitelja i Sindikat zaposlenih u srednjim školama danas će imati sastanke svojih središnjih sindikalno-političkih tijela i oni će donijeti odluku o ponudi. Sindikat znanosti i visokog obrazovanja će o tome raspravljati na Vijeću. Neće se odlučivati više na referendumu svih članova jer je referendum sve rekao. Ne moramo ići na referendum jer je referendum sveto pismo za nas. To je logika situacije. Nema nikakvog razloga ponovno ga provesti, jer bi to produljilo štrajk”, kazao je Ribić.

Preporod će pitati članove

Nezadovoljstvo takvim pristupom izrazio je Antun Vidak iz sindikata Preporod. Kaže da bi to bilo “jadno”. “Sindikat Preporod je jedan od prvih sindikata u sustavu javnih službi koji je uveo standard propitivanja svog članstva po svim važnim pitanjima za njegov boljitak. Mi u Preporodu smatramo da je jadna svaka ona organizacija koju može ugroziti izjašnjavanje njenih članova o pitanju koje se na te članove izravno odnosi, stoga ćemo na tom standardu ustrajati i dalje”, prilično je oštro rekao Vidak, prenosi Dubrovački vjesnik.

Dodao je i kako je u Preporodu volja njihovih članova ispred volje vodstva sindikata. „Izjašnjavanjem naših kolegica i kolega, mi u sindikatu Preporod, najvećem sindikatu na području naše županije, pokazujemo svoju dosljednost i demokratičnost, a u daljnjem nastavku pregovora i sudjelovanjem u štrajku borbenost i ustrajnost u nastojanju da izborimo plaće primjerene složenosti i važnosti posla koji obavljamo”, rekao je Vidak.

 

Vedran Vrabec
Telegram autor
1875 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program