Politika & Kriminal

Sindikati su upravo objasnili, ako do njega dođe, kako će izgledati štrajk u zdravstvu

Sindikalni čelnici najavljuju akcije ako pregovori ne završe do 15. rujna

Pregovarački odbori Vlade i zdravstvenih sindikata danas su u 9 sati u Ministarstvu zdravstva započeli pregovore o povećanju plaća u zdravstvu, nakon što Vlada nije prihvatila povećanje koje je bilo dogovoreno na kolektivnim pregovorima u srpnju. Očekuje da će sindikalni predstavnici s Kujundžićem nastaviti razgovarati sa startnih pozicija na kojima su pregovori prekinuti, po kojima je 3-postotno povećanje trebalo ići od 1. kolovoza, a 4-postotno od 1. listopada ove godine.

U Ministarstvu zdravstva potpisano je 31. srpnja produljenje Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja s dva reprezentativna sindikata. No, Vlada nije prihvatila i parafirano povećanje plaća – za tri posto od 1. kolovoza i za četiri posto od 1. listopada, za 72.000 radnika u sustavu, već je najavila nastavak pregovora.

”Ako Vlada to ne prihvati i bude držala figu u džepu, naši zahtjevi bit će veći. Očekujemo da se Kujundžić izjasni o stavu Vlade i o tome što možemo očekivati. Tražimo da pregovori idu bržim tempom kako bi ih završili do 15. rujna, a ako se to ne dogodi naša tijela odlučit će o pokretanju sindikalnih akcija”, kazao je predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i zdravstvenog osiguranja Stjepan Topolnjak. “Želimo dobiti ono što smo parafirali – povećanje plaća za tri posto na uvjete rada i četiri posto na odgovornost za život i zdravlje ljudi za sve zdravstvene i nezdravstvene djelatnike u procesu dijagnostike i liječenja, što godišnje iznosi oko 400 milijuna kuna”, rekao je Topolnjak.

Moguć je i štrajk

Govoreći o pregovorima koji počinju danas, Topolnjak je prošlog tjedna rekao kako sindikati neće odustati od svojih potraživanja, a ako bude potrebe, ne isključuje ni mogući štrajk. “Ako se ne odobre naši minimalni zahtjevi, a Vlada bude pregovarala s ‘s figom u džepu’ onda ćemo mi zatražiti i više. Od početka kolovoza povećanje je trebalo biti tri posto, a od 1. listopada 4 posto”, rekao je. Pregovori, dodaje, ne bi trebali ovisiti o nekim drugim javnim službama. Naveo je primjer povećanja primanja u prosvjeti u listopadu četiri, a u siječnju dva posto.

“Vlada konačno mora shvatiti kako u zdravstvenom sustavu nema dovoljno kadra, kako nam odlaze ljudi, ne samo zdravstveni radnici, nego i nezdravstveni. Nema više vremena za odugovlačenje”, zaključio je. Topolnjak je ponovio da će djelatnici u zdravstvu posegnuti za prosvjednim akcijama ako se ne udovolji zahtjevima, a ni štrajk nije isključen.

Sličnu poruku poslala je i Katica Rubić iz Sindikata zdravstva, koja je prije početka današnjih pregovora rekla da od Vlade očekuju da prihvati njihove zahtjeve za povećanjem plaća, odnosno da ispregovaraju kolektivni ugovor, jer od 2013. nemaju nikakvo povećanje plaća kroz kolektivni ugovor. I ona najavljuje štrajk ako vladajući ne pristanu na zahtjeve sindikata, štoviše, već i zna kako će štrajk izgledati. “To je teška situacija za zdravstvo i za naše građane. Izvest ćemo to na način da će se raditi kao za vrijeme blagdana i vikendima, primat će se samo hitni slučajevi i očekujem da građani surađuju s nama jer je to za njihovu bolju kvalitetu usluge liječenja”.

Moramo zadržati medicinsko osoblje

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je prije početka pregovora sa sindikatima kako će se razgovarati na konstruktivan način vezano za traženje sindikata oko povećanja plaća od sedam posto, te da će se vidjeti kakav će biti rezultat pregovora. Uz napomenu kako je bilo puno internih konzultacija o ovoj temi, ministar Marić ocijenio je kako ne očekuje da će se na ovome sastanku donijeti ključni zaključci ali, dodao je, razgovori će se nastaviti. “Dobio sam poziv od ministra Kujundžića da dođem na sastanak i da čujem i jednu i drugu stranu i da kažem svoje mišljenje”, rekao je Marić.

Uoči nastavka pregovora reporterka N1 televizije Mila Moralić razgovarala je s ministrom Kujundžićem, koji je rekao da će sastanku s predstavnicima sindikata će zatražiti odgodu i nakon toga se ide sastati s premijerom. “Ja sam više puta rekao da su sindikati bili maksimalno korektni u pregovorima i skromni i mislim da će ova vlada i narod naći četiri posto da bi zadržali liječnike, sestre i druge djelatnike u zdravstvu u Hrvatskoj”, rekao je Kujundžić.

Nastavite čitati