Sindikati kažu da im prikupljanje potpisa ide malo bolje, ali još nemaju dovoljno za referendum

Organizatori kažu da je odaziv za sada nešto bolji nego je bio prije dva dana

ZADNJA IZMJENA: svi 8, 2019
Foto: PIXSELL

Dosad je prikupljeno 306.744 potpisa, što još uvijek nije dovoljno za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, objavili su danas predstavnici inicijative ’67 je previše’, a prenosi N1. Cilj inicijative je prikupiti 373.568 potpisa, za što imaju još dva i pol dana, ili preciznije, do 11. svibnja u ponoć.

Prikupljanje potpisa počelo je 27. travnja u organizaciji tri sindikalne središnjice: Nezavisnih hrvatskih sindikata, Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Matice hrvatskih sindikata, koje žele spriječiti dizanje dobne granice za odlazak u punu mirovinu na 67 godina.

“Pokupili smo podatke s najvećeg broja mjesta, još nemamo sve podatke, ali pristižu iz minute u minutu. Odaziv je za sada nešto bolji nego je bio prije dva dana, još uvijek nije dovoljno dobar odaziv da ostvarimo što smo zacrtali”, požalio se Antonio Pavada iz inicijative “67 je previše”.

Prije dva dana su bili u panici

Organizatori su prije dva dana sazvali konferenciju za medije na kojoj su objavili kako je prikupljeno 247.835 potpisa. Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić tada je rekao je da je potpisa zabrinjavajuće malo te je pozvao građane da dođu potpisati za inicijativu. “Broj potpisa je ispod očekivanja, a ključni razlozi su loše vrijeme i Vladina propaganda”, rekao je Ribić.

Broj prikupljenih potpisa koji je objavljen danas pokazuje da je u dva dana prikupljeno gotovo 60 tisuća potpisa pa se organizatori nadaju da će, do isteka roka, za njihovu inicijativu potpisati dovoljan broj ljudi. Naravno, tada ih čeka prebrojavanje potpisa u Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama (APIS). Na tom su koraku pale dvije prethodne referendumske inicijative, “Istina o Istanbulskoj” i “Narod odlučuje”, kada je prebrojavanje APIS-a pokazalo da je velik postotak potpisa koje su inicijative prikupile neispravan.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2017 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program