Politika & Kriminal

Sinoć je uhićena El Chapova žena. Priča joj je luda: djetinjstvo u kartelu, brak sa 17, modni biznis i reality serije

Emma Coronel Aispuro uhićena je na aerodromu u blizini Washingtona

FOTO: Telegram ilustracija
Za još važnih vijesti, istraga i analiza pretplatite se na Dnevni Telegram newsletter.

Američke vlasti uhitile su Emmu Coronel Aispuro, suprugu meksičkog narkodilera Joaquína Guzmán, El Chapa. Uhićena je na aerodromu Dulles u Virginiji, nedaleko od Washingtona.

Prema prvim informacijama iz sudskih dokumenata, Emma Coronel, tvrde američki istražitelji, sudjelovala je u dilanju kokaina, heroina, marihuane i metamfetamina pod SAD-u.

Otkriveno je da je pomagala organizirati El Chapov legendarni bijeg iz meksičkog zatvora, iz kojeg je utekao podzemnim tunelom, u srpnju 2015. godine. S El Chapovim sinovima je kupila komad zemlje pored zatvora te suprugu odnijela pametni sat s GPS senzorom, kako bi bili sigurni da će iskopani tunel završiti točno ispod njegove ćelije.

Djetinjstvo u Zlatnom trokutu kartela

Coronel Aispuro dvojna je državljanka SAD-a i Meksika, a njeno uhićenje zasad se tiče isključivo aktivnosti na američkom tlu, stoji u priopćenju Ministarstva pravosuđa. Također je terete da mu je pokušala pomoći u bijegu 2016. godine, prije nego je izručen Americi.

Emma Coronel rođena je u Kaliforniji, u mjestu Santa Klara. Njen otac bio je jedan od niže rangiranih pukovnika u El Chapovom kartelu Sinaloa, pa je djetinjstvo provela u Meksiku, u takozvanom Zlatnom trokutu između Sinaloe, Duranga i Chihuahuae, u kojem kartel djeluje.

Guzmána je upoznala 2007. na lokalnom festivalu kada joj je bilo 17 godina, a njemu 51. Sudjelovala je na natjecanju u ljepotu u gradiću Canelasu, a El Chapo je ciljano došao tamo da je upozna. Prema kasniji obavještajnim izvještajima , oženili su se odmah, istog vikenda u Canelasu.

U sudnici dok su čitane poruke ljubavnica

Zajedno imaju dvoje djece, devetogodišnje kćeri blizanke, rođene u Kaliforniji. Za razliku od El Chapa koji se, poput većine narkodilera, držao ispod radara, supruga Emma vodila je aktivan život. Lansirala je svoju modnu liniju, ima aktivan profil na Instagramu, a nakon njegovog uhićenja pristala je sudjelovati u američkom reality showu Cartel Crew.

Tijekom El Chapovog suđenja u Americi pojavljivala se u sudnici, čak i dok su se čitale njegove brojne poruke s ljubavnicama. Osuđen je na doživotnu robiju, koju služi u maksimalno sigurnom zatvoru ADX Florence u Koloradu.

Sve do sinoć, djelovalo je kao da se Coronel Aispuro uspjela izvući od kaznene odgovornosti pred američkim vlastima.

Otkrijte još članaka kao ovaj u Telegramovim newsletterima

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu