Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Širi se peticija da 25. rujna, kada je ubijeno troje mališana u Zagrebu, postane Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad djecom

Traže se i veća izdvajanja za programe za sprječavanje nasilja, te podršku i zaštitu djece

26.09.2021., Zagreb - Ulaz na adresi Mlinovi 178 u kojemu je ubijeno troje djece. Photo: Bruno Fantulin/PIXSELL
FOTO: Bruno Fantulin/PIXSELL

Zaklada Solidarnost pokrenula je peticiju kojom se Vladi RH, saborskim zastupnicima i pravobraniteljici za djecu obraća s nekoliko zahtjeva, pa i onim da se 25. rujna, dan kada je ubijeno troje djece u Zagrebu, proglasi Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad djecom.

Iz Zaklade upozoravaju na činjenicu da se ubojstvo troje djece dogodilo svega nekoliko mjeseci nakon tragične smrti zlostavljane djevojčice iz okolice Nove Gradiške, a podsjećaju i na nedavnu sramotnu presuda za seksualno nasilje nad djetetom te slučaj s Paga kada je otac četvero djece bacio s balkona. Ističu kako su djeca žrtve ili svjedoci seksualnog zlostavljanja i obiteljskog nasilja bez stvarne podrške sustava te da su prepuštena sama sebi, zbog čega će u odrasloj dobi nositi duboke ožiljke.

Nacionalni dan

“Vjerujemo da je sada posljednji trenutak za uspostavu sveobuhvatnog sustava prevencije i podrške djeci žrtvama nasilja. Stalno ponavljamo da je Hrvatskoj potrebna demografska obnova, a nažalost nismo u mogućnosti zaštititi već rođenu djecu”, poručuju iz Zaklade. Od Vlade RH peticijom traže da 25. rujna, dan kada je 56-godišnjak u zagrebačkim Mlinovima ubio svoje troje djece, proglasi Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad djecom.

“Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad djecom bila bi godišnja prilika za nas kao zajednicu da se prisjetimo sve naše djece koja su izgubila živote nasiljem, razgovaramo o ovom ozbiljnom problemu i identificiramo slabe karike i mogućnosti za poboljšanja kako bi sustav prevencije i zaštite djece od nasilja bio što učinkovitiji”, obrazlažu.

Veća izdvajanja za zaštitu djece i zahtjev pravobraniteljici

Od Vlade traže i da država poveća izdvajanja za socijalne programe za programe za sprječavanje, podršku i zaštitu djece od nasilja. Od pravobraniteljice za djecu, pak, traže uspostavu Filicid Watch-a po uzoru na pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova.

Riječ je, pojašnjavaju, o skupini neovisnih stručnjaka koji analiziraju sve slučajeve u kojima je žene ubio njihov partner kako bi utvrdili je li u tim slučajevima i sustav gdje zakazao. “Mehanizam praćenja Filicid Watch -a trebao bi na isti način analizirati sva ubojstva djece u posljednjih deset godina kako bi se utvrdilo što je potrebno hitno promijeniti u sustavu – od prevencije do sankcija”, poručuju iz Zaklade. Građani peticiju mogu potpisati ovdje.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više