Situacija s onim lutkama koje špijuniraju djecu postaje sve ozbiljnija, roditelji u Njemačkoj ih moraju uništiti

Hakeri mogu preko bluetooth uređaja komunicirati s djetetom

ZADNJA IZMJENA: velj. 17, 2017
Foto: screenshot

Njemačka agencija koja nadzire telekomunikacije izdala je ozbiljno upozorenje roditeljima u kojem im sugeriraju da unište lutku Cayla jer može otkriti osobne podatke djece, piše BBC. Federal Network Agency upozorava kako su istražitelji ustvrdili da hakeri mogu preko bluetooth uređaja koji je ugrađen u igračku slušati i razgovarati s djetetom koje se igra s lutkom. Proizvođač lutke Genesis igračke još nije komentirao upozorenje njemačke agencije.

Lutka Cayla može odgovarati na pitanja koja joj postavljaju djeca, a dokazano je da se putem hakiranja lutke može pričati s djecom. Do upozorenja Federal Network Agencya došlo je nakon što je student Stefan Hessel, sa Sveučilišta Saarland, izrazio zabrinutost zbog lutke. Rekao je kako se kroz bluetooth uređaj može spojiti sa sistemom zvučnika i mikrofonom lutke te na taj način špijunirati osobe u čijem je ona posjedu.

Nadzor preko bluetootha

Propusti u softwareu lutke Cayle otkriveni su još u siječnju 2015. godine. Grupa The Vivid Toy, koja je distributer lutke Cayle, tada je rekla da se, što se tiče hakiranja radi o izloliranim slučajima, te da će problemi s lutkom biti rješeni. No, stručnjaci sada upozoravaju kako problem još nije riješen.

Njemačka ima stroge zakon o privatnosti kako bi se zaštitili protiv ovakvih oblika nadzora. Prema njemačkom pravu, ilegalno je posjedovati ili prodati zabranjeni uređaj za nadziranje. Kako pišu njemački mediji, zbog kršenja tog zakona propisana je kazna zatvora do dvije godine.

Tajana Vlašić
Telegram autor
95 članaka Više o autoru