Situacija s požarom na području oko Splita je ozbiljna; vatrogascima dolaze pomoći i kanaderi i vojska

Vatra je zahvatila kuće u mjestu Donje Sitno

ZADNJA IZMJENA: srp. 17, 2017
Foto: PIXSELL

Požar koji je nakon ponoći buknuo u mjestu Tugare kod Omiša proširio se na Srinjine prema Splitu, a zahvatio je i mjesta Donje i Gornje Sitno. Na području između Splita i Omiša trenutno je aktivno deset požara. N1 javlja kako je vatra u selu Gornje Sitno umalo zahvatila crkvu, koju su mještani i vatrogasci spasili u zadnji tren.

Jedan od mještana za N1 je rekao kako vatra, koja je na otprilike 150 metara od prve kuće, stalno mijenja smjer pa je cijelo selo opkoljeno. Reporter Nove TV Mario Jurić javlja da se požar širi i prema Podstrani, a gusti dim vidi se i nad Splitom.

Iz MORH-a su nam potvrdili da su na splitsko područje poslana dva kanadera, što dosad nije bilo moguće zbog jakog vjetra. Oko sto vojnika iz vojarni u Gospiću i Kninu prebačeni su u ratnu luku Lora u Splitu i trebali bi pomoći vatrogascima u gašenju požara.

Nekoliko vatrogasaca tražilo liječničku pomoć

Portal Dalmacija Danas piše kako je jedan stariji gospodin u Donjem Sitnom preminuo od posljednica srčanog udara. Od mještana su doznali kako mu je u požaru izgorio kompletan maslinik i imanje, nakon čega mu je požar stigao i do kuće.

Zapovjednik JVP grada Splita Ivan Kovačević rekao je Hini da je požar stigao sve do kuća i groblja u Srinjinama i Sitnom Gornjem i Donjem gdje su neki objekti nagorjeli, ali ima i izgorjelih starih kuća. Kaže da vatra još nije pod kontrolom vatrogasaca već se širi u svim smjerovima pa su na terenu kompletno svi vatrogasci, kao i sezonci cijele županije. Reporter Nove TV javlja kako je na terenu više od 150 vatrogasaca, od kojih su neki zatražili liječničku pomoć.

Kanader se ne može probiti do požarišta

Glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković rekao je za N1 kako su na požarišta Gornje i Donje Sirno i Srinjine upućene dodatne vatrogasne snage. Kaže kako situacija ne izgleda dobro, a vjetar otežana rad vatrogascima.

“Materijalne štete ima na imovini građana, vatrogasci čine sve da se to dovede na najmanju moguću mjeru. Nažalost, smirivanje bure očekuje se tek u večernjim satima. Pokušavamo tijekom cijelog dana da se kanader probije do požarišta na području Srinjina i Gornjeg i Donjeg Sitnog. Sve radimo da požar stavimo pod kontrolu, a ukoliko bude potrebno, uključit ćemo i vojsku”, rekao je Tucaković.

Zbog požara je isključen dalekovod Zakučac-Konjsko i Zakučac-Bilice, a zatvorena je i cesta Žrnovnica-Sitno Gornje. Osim što su stanovnici vatrom ugroženih mjesta ostali bez struje isključena im je i voda, no ubrzo je tamo upućena cisterna s pitkom vodom.

Vatra u mjestu Donje Sitno zahvatila kuće PIXSELL